Tratament întrerupt de 3 zile pentru mai mulți bolnavi de cancer, după ce un aparat s-a defectat

3 august 2018, 02:40

Miercuri, 1 august, o parte dintre pacienții clinicii private Gral din București au fost informați telefonic să nu mai vină în acea zi la tratament, deoarece s-a defectat aparatul cu care făceau radioterapie. Pacienții făceau tratament la la Spitalul Oncofort, care face parte din rețeaua firmei Gral. Așteptarea lor s-a prelungit pe tot parcursul zilei, a continuat și joi, și continuă și astăzi, vineri.

Medic radioterapeut: „Ședințele trebuie făcute fără întreruperi”

Bolnavii de cancer care încep o astfel de terapie știu de la medicii lor că nu au voie să o întrerupă mai mult de 3 zile. În lipsa unor răspunsuri cerute de la clinică, am căutat alte referințe medicale și am găsit confirmarea acestei informații într-un interviu dat de medicul specialist radioterapeut Vlad Mihai, pentru oncocard.ro, o companie din același domeniu: „Respectarea tratamentului este foarte importantă. Ideal ar fi ca doza totală prescrisă și implicit numărul de ședințe stabilite la început să fie respectate și ședințele să fie făcute în fiecare zi lucrătoare, fără întreruperi. Dacă apar întreruperi, acea doză trebuie recuperată, pentru a avea același efect biologic”.

Pacient: Nu ne-au spus cât durează, doar să așteptăm să fim chemați”

Așa se înțelege de ce nerăbdarea pacienților de la clinica privată a crescut, cu atât mai mult cu cât angajații clinicii nu le-au oferit nici măcar un orizont de așteptare. „Nu ne-au spus nici ce anume s-a defectat la aparat, nici cât durează, ci doar să așteptăm să fim chemați. Mulți dintre noi nu locuim în București și stăm aici cu săptămânile, special pentru acest tratament, iar orice zi în plus înseamnă alte cheltuieli de cazare și hrană. Mi-e teamă că întreruperea asta îmi afectează tot tratamentul și că, dacă mai stăm o zi-două degeaba, e ca și cum nu l-am fi făcut deloc”, ne-a spus pacientul M.S., care a vrut să-și păstreze anonimatul.

Ce presupune tratamentul de radioterapie

Radioterapia este folosită, printre altele, în tratamentul bolnavilor de cancer și constă în iradierea zonelor cu celule canceroase. Aparatura de ultimă generație, cu care și firma GRAL se laudă pe site-ul companiei, aduce mari îmbunătățiri, în sensul că țintește mai eficient zonele cu probleme și protejează mai bine părțile sănătoase vecine. Procedura de radioterapie se face conform unui protocol decis de o comisie de medici și devine parte a programului inclus în aparat. De aceea, odată aparatul defectat, pacientul nu poate fi transferat pe un altul valid – spun specialiștii în radioterapie.

(w620) Aparatură

 

Ultima oară când s-a defectat un aparat de radioterapie de la aceeași clinică a fost la sfârșitul lunii iunie și repunerea lui în funcțiune a durat cam o săptămână.

„Nu sunteți pacienții acestei clinici”

Am încercat să aflăm si noi ce se întâmplă și ce orizont de asteptare au bolnavii cărora li s-a întrerupt procedura. Timp de 2 zile, a telefoanele de pe site-ul clinicii nu a răspuns nimeni din partea conducerii. Iar în secția de radioterapie ni s-a refuzat să vorbim cu cineva din conducere, pe motiv că „nu sunteți pacienții acestei clinici”, cum ne-a răspuns o recepționeră joi, la ora 16.22. Abia astăzi dimineață ni s-a spus, la telefon, cine sunt managerii Secției de radioterapie: Alexandra Constantin și Elena Maria. Însă „nici ele nu pot fi găsite astăzi”, ni s-a răspuns din secție.

Nici acționarul companiei Gral Medical, Robert Șerban, nu ne-a răspuns.

Răspunsul spitalului: „Aparatul va fi pus în funcțiune în termenul cel mai scurt

Astăzi, la 3 zile după ce au fost trimise, după multe insistențe, am primit un răspuns la mailurile cu întrebări în care ceream: detalii despre defecțiune, când va fi reparat aparatul, câți pacienți sunt afectați, ce efecte ara asupra lor întreruperea tratamentului, de ce nu sunt relocați la alt aparat, dacă au semnat vreun protocol în care să li se explice și riscul întreruperii tratamentului, cum vor fi despăgubiți pacienții în urma acestui incident, cine asigură mentenanța aparaturii și cîți bani decontează CNAS clinicii pentru fiecare pacient.

La aceste întrebări, spitalul Oncofort ne-a răspuns: „Vă mulțumim pentru grija și atenția acordate pacienților noștri. Tratamentul pacienților neoplazici implică un tratament combinat între chimioterapie, radioterapie, chirurgie și/sau imunoterapie. În tratamentul de radioterapie, atunci când apar disfuncționalități ale aparatului, pentru siguranța pacientului se urmează un protocol de restabilire a tuturor funcțiilor acestuia astfel încât tratamentul să fie făcut în parametri optimi medicali. Acest protocol este un standard internațional la care OncoFort s-a arondat. De aceea pentru situația menționată de dvs aparatul va fi pus în funcțiune în termenul cel mai scurt, iar ședințele de tratament nu vor fi afectate, planul de tratament se va respecta până la finalizarea acestuia. Cu respect, Elena Cristina MARIA Manager Spital”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite