Tratament adaptat ADN-ului, mai puține riscuri. Cardul de sănătate pe baza profilului genetic, noua descoperire a cercetătorilor olandezi

3 februarie 2023, 21:18

O echipă a Universității din Lieden, Olanda a condus un amplu studiu internațional la care au participat aproape 7 mii de persoane din 7 state europene. Acestora li s-a realizat profilul ADN pe baza unor mostre de sânge și salivă și cercetătorii au descoperit că profilul lor genetic determină răspunsul organismului la tratamentul medicamentos.

Au fost analizate 39 de medicamente folosite în medicina generală, în tratatrea cancerului, a bolilor cardiovasculare sau pentru afecțiuni psihice.

„De exemplu medicamentele se asimilează diferit, unele mai rapid decât altele. Dacă un pacient primeşte aceeaşi doză ca un altul care are o anormalitate genetică, atunci există riscul ca primul pacient să primească o doză prea mare. Iar organismul său nu poate procesa medicamentul și asta atrage efecte secundare sau un risc mai mare de producere a acestora”, a precizat Henk Jan Guchelaar, cercetător.

Participanților la studiu li s-a emis un card de sănătate pe bază de ADN și echipat cu un cod QR care să fie folosit de medici și farmaciști. Cu tratamente personalizate riscul de efecte secundare a scăzut cu 30%. În plus, tratamentele sunt mai eficiente dacă sunt adaptate fiecărui pacient, deoarece contează și diferențele de sex, de rasă sau de predispoziții genetice.

„Acest card conţine profilul genetic. Prin scanarea codul QR se poate afla ce tratament este potrivit pentru această persoană, se poate schimba doza administrată sau chiar medicamentele pe care le ia în momentul de faţă. În acest fel tratamentul este individualizat”, precizează Jesse Swen, cercetător.

Un asemenea card de sănătate cu profil genetic costă între 300 și 600 de euro, dar trebuie realizat o singură dată. Cercetătorii olandezi speră că aceste carduri să fie cât mai curând folosite la scară largă și să fie incluse pe lista procedurilor compensate pentru ca toți pacienții să beneficieze de cel mai bun tratament adaptat nevoilor și carateristicilor personale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite