Tratament adaptat ADN-ului, mai puține riscuri. Cardul de sănătate pe baza profilului genetic, noua descoperire a cercetătorilor olandezi

Medicamentele nu au același efect pentru fiecare persoană. Dacă un tratament este adaptat la ADN-ul pacientului, însă, este mai eficient, iar riscul de efecte secundare scade cu o treime. Asta au descoperit cercetătorii unei Universități olandeze care au creat un card de sănătate care îi ajută pe medici și farmaciști să ofere cele mai bune scheme de tratament.

03 Februarie 2023, 21:18 Știrile TVR |

O echipă a Universității din Lieden, Olanda a condus un amplu studiu internațional la care au participat aproape 7 mii de persoane din 7 state europene. Acestora li s-a realizat profilul ADN pe baza unor mostre de sânge și salivă și cercetătorii au descoperit că profilul lor genetic determină răspunsul organismului la tratamentul medicamentos.

Au fost analizate 39 de medicamente folosite în medicina generală, în tratatrea cancerului, a bolilor cardiovasculare sau pentru afecțiuni psihice.

„De exemplu medicamentele se asimilează diferit, unele mai rapid decât altele. Dacă un pacient primeşte aceeaşi doză ca un altul care are o anormalitate genetică, atunci există riscul ca primul pacient să primească o doză prea mare. Iar organismul său nu poate procesa medicamentul și asta atrage efecte secundare sau un risc mai mare de producere a acestora”, a precizat Henk Jan Guchelaar, cercetător.

Participanților la studiu li s-a emis un card de sănătate pe bază de ADN și echipat cu un cod QR care să fie folosit de medici și farmaciști. Cu tratamente personalizate riscul de efecte secundare a scăzut cu 30%. În plus, tratamentele sunt mai eficiente dacă sunt adaptate fiecărui pacient, deoarece contează și diferențele de sex, de rasă sau de predispoziții genetice.

„Acest card conţine profilul genetic. Prin scanarea codul QR se poate afla ce tratament este potrivit pentru această persoană, se poate schimba doza administrată sau chiar medicamentele pe care le ia în momentul de faţă. În acest fel tratamentul este individualizat”, precizează Jesse Swen, cercetător.

Un asemenea card de sănătate cu profil genetic costă între 300 și 600 de euro, dar trebuie realizat o singură dată. Cercetătorii olandezi speră că aceste carduri să fie cât mai curând folosite la scară largă și să fie incluse pe lista procedurilor compensate pentru ca toți pacienții să beneficieze de cel mai bun tratament adaptat nevoilor și carateristicilor personale.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 20°C
IASI 20°C 22°C
CLUJ 16°C 18°C
CONSTANTA 13°C 16°C
CRAIOVA 15°C 19°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI