Transportul în Deltă, reluat de astăzi. Angajaţii Navrom Delta îşi primesc lefurile după o lună de întârziere

Transportul subvenţionat de călători şi mărfuri în Delta Dunării va fi reluat, vineri, după ce timp de aproape o săptămână activitatea a fost suspendată, din cauză că Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii nu a acordat subvenţia din luna aprilie.

01 Iulie 2022, 10:15 (actualizat 01 Iulie 2022, 10:25) Știrile TVR |
Nave de transport pe Dunăre, Deltă

Anunţul a fost făcut public de societatea subvenţionată, plecarea navelor pe cele trei braţe ale Dunării urmând să fie la ora 13.30.

Potrivit conducerii societăţii, MTI a alocat doar o parte din sumele datorate, banii fiind destinaţi atât achiziţionării de combustibil, cât şi plăţii salariilor angajaţilor.

Cei aproape 130 de angajaţi ai societăţii care primeşte subvenţie pentru transportul călătorilor şi mărfurilor în Deltă nu şi-au încasat salariile de cel puţin o lună, iar unii dintre ei susţin că situaţia populaţiei din Deltă, rămasă de aproape o săptămână fără un mijloc de transport subvenţionat, este "critică".

Şeful flotei societăţii de transport naval, Robert Costache, a declarat, pentru Agerpres, că din cei aproape 130 de salariaţi ai firmei, circa 90 sunt angajaţi pe nave.

"Avem întârziere la plata salariilor o lună, iar pe 10 iulie ar trebui să luăm lichidarea pe luna iunie, dar sunt slabe şanse. (...) Oamenii speră să-şi păstreze acest loc de muncă, fiindcă sunt unii cu o vechime chiar şi de 30 de ani, iar legătura cu o navă este specială", a afirmat Costache.

Unul dintre angajaţi, Paul Timofei, a menţionat că în ultimele luni părinţii pensionari au fost sprijinul său şi al familiei.

"E foarte greu. Gândiţi-vă că sunt ratele la bănci, iar culmea e că şi soţia e în aceeaşi postură, deşi lucrează în alt domeniu, la o altă firmă. Ne-am descurcat cu ajutorul părinţilor care sunt pensionari. Bine că copilul este în vacanţă", a spus Paul Timofei.

Reprezentanţii societăţii Navrom Delta SA au afirmat că în ultimele zile au primit reacţii din partea populaţiei din Deltă.

"M-au sunat localnici din toată Delta, pentru că ei depind de noi. Cu transportatorii privaţi, gândiţi-vă că dacă pâinea cu subvenţie ajunge la 3 lei, în oraş este 1,8 lei, în Deltă poate să ajungă la 5 lei. Situaţia e critică pentru oamenii din Deltă", a adăugat Timofei.

Potrivit conducerii societăţii, unul din cei 134 de angajaţi şi-a dat joi demisia.

"Eu am lucrat în străinătate. Acum, fata mea se pregăteşte să plece la şcoală în Europa. În condiţiile astea, statul te împinge să pleci din ţară. Cu familie, cu tot", a menţionat Timofei.

Puţine persoane din Deltă şi-au permis în ultimele zile să ajungă la Tulcea, din cauză că celelalte firme care fac curse regulate între Tulcea şi localităţile din Deltă oferă localnicilor o reducere de preţ de doar 10 lei. Astfel, o persoană care locuieşte în Crişan de exemplu plăteşte pentru o călătorie până în municipiu 60 sau 70 de lei în loc de 10 lei, cât achita până acum dacă ar fi preferat nava clasică a societăţii Navrom Delta SA.

"Acum, plătesc 140 de lei (pentru două călătorii, n.red.). Un localnic nu-şi permite decât un drum sau două până la Tulcea cu preţul ăsta. Trebuie luate măsuri urgente pentru că e un sector care trebuie să fie subvenţionat", a afirmat Gabriel Vineş, din satul Crişan.

O altă problemă este că ambarcaţiunile mici nu pot transporta foarte multe electrocasnice sau alte bunuri de dimensiuni mari.

"Capacitatea de transport a bărcilor mici este limitată la 12 persoane şi la câteva bagaje. Dacă vrei să construieşti ceva, să aduci butelii sau altceva, trebuie să plăteşti în plus", a mai spus Gabriel Vineş.

Mai mult, fiind sezon estival, magazinele au nevoie de un flux continuu de alimente care să fie transportate în condiţii de siguranţă sanitar-veterinară.

"Navrom Delta SA asigura microclimatul necesar în timpul transportului alimentelor. Un alt operator nu mai există. Probabil că o gabară cu instalaţie frig ar rezolva problema, dar e nevoie de trei (pentru localităţile de pe cele trei braţe ale Dunării, n.red.)", a menţionat primarul oraşului Sulina, Dan Nicolcenco, joi, în timpul unei întâlniri organizate de Prefectura judeţului Tulcea pentru identificarea problemelor urgente apărute pe fondul suspendării transportului subvenţionat în Deltă.

Primarii unităţilor administrativ-teritoriale din Deltă au susţinut că au rezolvat cu forţe proprii problemele deosebite, iar unii dintre ei au atras atenţia că Guvernul trebuie să deblocheze situaţia.

Societatea Navrom Delta SA este singura care îndeplineşte condiţiile impuse de stat pentru a efectua transportul regulat al mărfurilor şi călătorilor în rezervaţie, periodic MTI organizând licitaţii pentru acordarea subvenţiei necesare efectuării acestor curse.

În Deltă locuiesc circa 10.000 de persoane, multe dintre ele cu venituri mici.

Astăzi , 01.07.2022 Navrom Delta va relua cursele, astfel:

- Vineri 01.07.2022- din Tulcea căre:

SULINA - ora 13.30: Nava clasică BANAT -PA2
SF. GHEORGHE - ora 13.30: Nava clasică MOLDOVA -PA2
PERIPRAVA - ora 13.30: Nava clasică MIRCEȘTI -PA1

- Sâmbătă 02.07.2022 din Tulcea către :

SULINA - ora 10.00: Nava SEMIRAPIDĂ EXPRES2 (se întoarce la 13.30 din Sulina, în aceeași zi)
SULINA - ora 13.30: Nava clasică MOLDOVA -PA2
SF. GHEORGHE - ora 13.30: Nava SEMIRAPIDĂ EXPRES 1

- Duminică 03.07.2022 din Tulcea către :

SULINA - ora 10.00: Nava SEMIRAPIDĂ EXPRES 2 (se întoarce la 13.30 din Sulina, în aceeași zi)
SULINA - ora 13.30: Nava clasică BANAT -PA2
SF. GHEORGHE - ora 13.30: Nava SEMIRAPIDĂ EXPRES 1

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 30°C
IASI 24°C 26°C
CLUJ 18°C 21°C
CONSTANTA 27°C 26°C
CRAIOVA 25°C 26°C
BRASOV 21°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI