Transplant de tendon făcut unei sportive de performanță, la Spitalul Colentina

25 martie 2022, 20:55

ALISA RUJOVIC, jucătoare profesionistă de fotbal la FCSB, antrenoare şi artistă: Jucam pentru campioana Muntenegrului, Brezniţa, şi chiar la turneul de Liga Campionilor din Turcia m-am accidentat prima oară. A două oară a fost la încălzire, nu a fost contact direct, nimic.

Sportiva Alisa Rujovic s-a operat prima oară în Muntenegru, ţara sa, pe care a reprezentat-o şi în naţionala feminină de fotbal. La 5 ani după operaţia de ligament încrucişat, s-a accidentat din nou în România, când se antrena cu FCSB. Era chiar înaintea meciului decisiv pentru play-off. De data aceasta, tânăra de 25 de ani cu părinţii în Germania a ales să se opereze la Bucureşti, la Spitalul Colentina.     

ALISA RUJOVIC, jucătoare profesionistă de fotbal la FCSB, antrenoare şi artistă: „Niciunde nu mă simt aşa de bine ca aici. În primul rând, am fost primită surprinzător de bine şi nu mă aşteptam, pentru că tot apăreau vorbe despre români, nişte stereotipuri. (Cum te simţi?) Foarte bine chiar, după două zile de la operaţie, nu mă aşteptam.”

Sportiva a trecut printr-o operaţie complexă de transplant de tendon, la Colentina, încheiată cu succes în mai puţin de o oră.

Conf. dr. RODICA MARINESCU şef secţie Ortopedie, Spitalul Colentina Bucureşti: „Revizia reconstrucţiilor de ligament anterior încrucişat este întotdeauna o operaţie dificilă. Ea va intra într-un program complex de recuperare care poate să dureze undeva spre 8 luni, dar la sfârşitul acestui program de recuperare, ea poate să-şi reia activitatea fizică la nivelul la care a fost anterior accidentării.”

Înainte, Alisa era în priză de la 5 dimineaţa la 11 noaptea. Nu e doar fotbalistă la FCSB. Antrenează o echipă feminină din Liga a 3-a, Juniorul, face iniţiere în fotbal pentru băieţi și este şi doctorandă la Universitatea Naţională de Arte. Şi masterul l-a făcut tot aici.

ALISA RUJOVIC, jucătoare profesionistă de fotbal la FCSB, antrenoare şi artistă: „Dacă îţi doreşti şi lucrezi cum trebuie, o să reuşeşti. Aşa am reuşit să le combin pe toate.”

Alisa va putea reveni la performanţă după transplantul de tendon de la un donator în moarte cerebrală. A primit grefă de la banca aflată chiar la spital.

67 de grefe sunt stocate acum pentru toate cele 9 centre de transplant tisular din ţară cu care banca de ţesut de la Colentina colaborează. Anual ar fi nevoie de peste o sută, dar pentru aceasta este nevoie de mai mulţi donatori, dar şi de alte materiale pentru care fondurile alocate de stat sunt insuficiente.

Dr. ANDREI NICA, medic primar ortoped, coordonatorul Băncii de țesut de la spitalul Colentina: „Avem în plan să mărim capacitatea băncii, să dezvoltăm această bancă, dintr-o bancă de ţesut oseteoemdinos, să dezvoltăm cu alte ţesuturi, cum ar fi pielea, corneea, valva cardiacă, tubulatura vasculară şi membrana amniotică. Cu ajutorul celor de la ASSMB am reuşit să facem proiectul şi studiul de fezabilitate. Avem nevoie de finanţare. Aproximativ 5 milioane de euro.”

Medicul visează ca într-o zi să se poată face şi transplant de menisc. Şi să existe în banca de ţesut şi grefe de cartigaliu, pentru prevenirea artrozei de genunchi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite