O parte dintre saloanele Institutului de Transplant Renal din Cluj-Napoca funcționează într-un pod neamenajat. Mai mult, pacienţii care sunt internaţi aici sunt în pericol, pentru că nu există ieşiri de urgenţă. Concluziile sunt ale Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii (MS), care cere ca instituţia să funcţioneze într-un alt spațiu. La Cluj este planificată construirea unui centru de transplant multi-organ, însă termenul optimist pentru finalizarea proiectului este anul 2026.
Raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătății subliniază că, din momentul înființării, în 2002, Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj are saloanele într-un spaţiu care oficial este un „pod neamenajat". Nu există ieşire în caz de urgenţă și nu are autorizaţie sau aviz de securitate la incendiu.
Iacob Gheorghiță, medic primar, purtător de cuvânt al Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj: „Există o amenajare de tip mansardă, unde practic sunt majoritatea saloanelor și două laboratoar. În momentul de față, nici Consiliul Local, nici Consiliul Județean nu au găsit o soluție de relocare, măcar temporară, pentru institut”.
Experții Ministerului Sănătății au analizat și alte aspecte care țin de funcționarea institului și nu au fost constate probleme.
Iacob Gheorghiță, medic primar, purtător de cuvânt al Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj: „Activitatea medicală și de administrare a resurselor existente ale institutului se fac într-un mod eficient. Aici nu s-au găsit deficiențe”.
Totuși, Corpul de Control a cerut ca institutul să fie relocat cel târziu până la finalul anului 2024.
În paralel, Consiliul Județean Cluj a început licitația pentru construirea unui centru de transplant multiorgan, unic în România şi în Europa de Est. Aici ar urmă să funcționeze și institutul vizat de raportul Ministerului Sănătății.
Viitorul centru integrat de transplant este planificat să fie construit pe un teren în apropiere de actualul sediu. Valoarea proiectului este estimată la 200 de milioane de euro și ar trebui finalizat în aproximativ trei ani.
Iacob Gheorghiță, medic primar, purtător de cuvânt al Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj: „În practică, este rezonabil să ne gândim că va fi o întârziere de un an, cel puțin. Concret, ce se va întâmpla, mi-este imposibil să vă precizez.”
Centrul Integrat de Transplant va avea o capacitate de 280 de paturi pentru pacienții care vor face transplant de cord, plămân, hepatic şi renal. Finantarea este prevăzută în PNRR.