Transparency International: Pandemia a alimentat sentimentul de corupție în Uniunea Europeană. Frecvența mitei în sănătate, cea mai ridicată în România și Bulgaria

Pandemia de coronavirus a alimentat sentimentul de corupţie în rândul cetăţenilor Uniunii Europene, arată un studiu publicat astăzi de Transparency International şi citat de AFP. Mai puţin de jumătate dintre respondenți consideră că această criză a fost gestionată "transparent" de către autorităţi. Potrivit opiniilor exprimate, frecvenţa mitei în sectorul sanitar este cea mai ridicată în România şi Bulgaria.

15 Iunie 2021, 10:22 (actualizat 15 Iunie 2021, 10:34) |
Corupție - percepția cetățenilor, sondaj / FOTO: Autor: SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO Credit: AGERPRES FOTO, foto.agerpres.ro

Peste 40.000 de locuitori din cele 27 de ţări ale Uniunii Europene au răspuns la acest Barometru european al corupţiei, realizat între octombrie şi decembrie 2020.

"În UE, numai 4 persoane din 10 consideră că guvernul lor a gestionat pandemia în mod transparent. În Franţa, Polonia şi Spania, cel puţin 60% dintre persoanele intervievate sunt de părere că gestionarea pandemiei de către guvernul lor este lipsită de transparenţă", arată studiul.

Conform Transparency International, serviciile de sănătate sunt în mod special afectate de corupţie. Deşi numai 6% dintre persoanele chestionate au declarat că au dat mită pentru a avea acces la servicii medicale, 29% spun că s-au folosit de relaţiile personale pentru a obţine acces privilegiat.

"Îngrijirile medicale, în special, au fost un teren propice pentru corupţie, în timp ce guvernele încercau să gestioneze pandemia de COVID-19", subliniază Transparency International.

Frecvenţa mitei în sectorul sanitar indicată de respondenți este mai ridicată în România (22%) şi Bulgaria (19%), în timp ce folosirea relaţiilor personale este mai frecventă în Cehia (54%) şi Portugalia (46%).

Autorii raportului le cer guvernelor din UE "să îşi sporească eforturile pentru a garanta o ieşire justă şi echitabilă din pandemia în derulare".

Ungaria şi Polonia sunt arătate cu degetul ca ţări care au folosit criza sanitară drept "pretext pentru a submina democraţia" prin noi reglementări.

Politicienii au văzut în criză "o ocazie de a profita", adăugă raportul, invocând lobby-ul făcut în favoarea achiziţiei de măşti de protecţie.

În Germania, deputaţi ai partidului conservator aflat la putere - CDU au fost acuzaţi că au intervenit pe această piaţă. Peste 60% dintre persoanele chestionate aici consideră că guvernul este sub influenţa unor grupuri de interese private. Mai mult de jumătate dintre persoanele chestionate în acest sondaj la nivelul UE au aceeaşi părere despre propriul guvern.

De altfel, o treime dintre europenii chestionaţi consideră că în ţara lor corupţia a stagnat sau a crescut.

"Aceste rezultate trebuie considerate un semnal de alarmă atât pentru guverne, cât şi pentru instituţiile UE", a precizat într-un comunicat Michiel van Hulten, director al Transparency International UE.

Sursa: Agerpres

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 0°C 2°C
IASI -3°C -3°C
CLUJ -6°C -6°C
CONSTANTA -1°C -2°C
CRAIOVA 0°C 2°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI