Transnistria cere, din nou, recunoaşterea independenţei, după ce Chişinăul a depus cererea de aderare la UE

Transnistria
Transnistria
4 martie 2022, 16:52

Potrivit administraţiei de la Tiraspol, depunerea cererii de aderare a avut loc fără a ţine cont de opinia regiunii transnistrene, dar şi în afara cadrului consultărilor.

„Ignorarea completă a discuţiei asupra acestei probleme în formatele de negociere existente pune capăt procesului de soluţionare şi necesită o formalizare juridică internaţională urgentă”, se arată într-un comunicat al aşa-zisului minister de externe de la Tiraspol.

Tiraspolul susţine în acelaşi text că decizia autorităţilor moldovene „înseamnă disponibilitatea de a transfera suveranitatea Republicii Moldova către organele supranaţionale de la Bruxelles şi trecerea la utilizarea militaro-politică şi economică finală a teritoriului Republicii Moldova de către Occident”.

În acest sens, separatiştii au solicitat „părţii moldoveneşti” să iniţieze un dialog cu Transnistria „în scopul unei reglementări civilizate definitive a relaţiilor bazate pe existenţa paşnică, de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal cuprinzător”.

„Facem apel la Naţiunile Unite, la OSCE, la mediatori şi observatori în procesul de negociere, la comunitatea internaţională în ansamblu cu cererea de a recunoaşte realitatea care există de mai bine de treizeci de ani sub forma transnistrenilor. Republica Moldova trebuie să asigure respectarea dreptului poporului transnistrean la autodeterminare şi să stabilească relaţii diplomatice cu Transnistria”, susţin separatiştii.

Regiunea transnistreană a organizat anterior două referendumuri privind independenţa faţă de R.Moldova cu aderarea ulterioară la Federaţia Rusă. Este vorba despre referendumul din 1991 şi 2006. În ambele cazuri, plebiscitul nu a fost recunoscut de către alte state, notează Deschide.md.

La fel, în 2008 şi 2010, Transnistria a trimis scrisori către ONU, solicitând recunoaşterea independenţei şi făcând referire la evenimentele din Kosovo.

Totodată, în aprilie 2014, Transnistria s-a adresat Moscovei cu o cerere privind recunoaşterea independenţei regiunii ca urmare a anexării Crimeei de către Rusia.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat joi, 3 martie, cererea de aderare la Uniunea Europeană.

„Republica Moldova trebuie să aibă un parcurs european clar. Suntem pregătiţi să facem totul pentru realizarea acestui obiectiv naţional fundamental. Cetăţenii au ales această opţiune. Ei văd viitorul ţării noastre în Uniunea Europeană”, a declarat ea în cadrul evenimentului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite