Translatorul lui Gorbaciov spune că ultimul lider sovietic a murit şocat şi bulversat de războiul din Ucraina

Vladimir Putin s-a recules l-a sicriul lui Mihail Gorbaciov
Vladimir Putin s-a recules l-a sicriul lui Mihail Gorbaciov
2 septembrie 2022, 14:06

Pavel Palajcenko, care a lucrat cu regretatul președinte sovietic timp de 37 de ani și a fost alături de el la numeroase summituri dintre SUA și URSS, a vorbit cu Gorbaciov în urmă cu câteva săptămâni la telefon și a spus că a fost uimit de cât de traumatizat era fostul lider de evenimentele din Ucraina.

„Nu e vorba doar de războiul care a început în 24 februarie, ci și de întreaga evoluție a relațiilor ruso-ucrainene din ultimii ani. Toate au fost o lovitură puternică pentru el, l-au devastat emoțional și psihologic”, a declarat Palajcenko.

„A fost foarte clar în conversațiile noastre că era șocat și năucit de ce se întâmpla, la momentul în care trupele armatei ruse au intrat în Ucraina. El credea nu doar în apropierea rușilor de ucraineni, ci în faptul că cele două popoare sunt înrudite”, a mai adăugat fostul translator.

Palajcenko, în prezent în vârstă de 73 de ani, s-a întâlnit cu Gorbaciov în ultimele luni de viaţă ale acestuia şi a păstrat legătura cu fiica fostului lider sovietic, Irina.

Gorbaciov avea legături de familie în Ucraina, a mai spus Palajcenko, care a făcut aceste declaraţii la sediul din Moscova al Fundaţiei Gorbaciov unde lucrează şi unde ultimul lider sovietic păstra un birou în care se afla un portret uriaş al regretatei sale soţii, Raisa, al cărui tată era din Ucraina.

Translatorul lui Gorbaciov a mai afirmat că, în opinia sa, fostul lider sovietic nu ar fi lansat un război pentru a recrea fosta URSS, pe care a condus-o în perioada 1985-1991.

„Bineînţeles că nu mi-l pot imagina spunând ‘asta este, şi voi face orice pentru a impune acest lucru’. Nu”, a subliniat Palajcenko.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite