Transhumanță de coșmar. Peste o sută de reni, uciși de trenuri în nordul Norvegiei

Transhumanță de coșmar
Transhumanță de coșmar
29 noiembrie 2017, 09:33

Cel mai sângeros episod a avut loc sâmbătă atunci când un tren de marfă a ucis 65 de reni aflați pe o cale ferată. Cu câteva zile înainte, alte 41 de animale au fost descoperite lovite de trenuri, a raportat NRK duminică seara.

„Sunt atât de supărat încât mă ia cu vertij”, a declarat proprietarul ultimei turme decimate, Ole Henrik Kappfjell, la radio. „Este o tragedie. Este un coșmar psihologic pe care îl trăim azi”, a completat el.

Aproximativ 250.000 de reni trăiesc într-o stare de semi-domesticire în Norvegia, cea mai mare parte în nordul țării. Crescătorii mână în aceste zile cirezile spre pășunile de iarnă — o transhumanță pândită însă de pericole (coliziuni cu mașini sau trenuri, înecuri …)

Urmările dramei de sâmbătă au fost surprinse pe peliculă de regizorul de film documentar Jon Erling Utsi: fotografiile sale arată animale cu membrele dizlocate întinse pe zăpada murdară de sânge, dintre care unele încă în viață, care trebuiau împușcate. „Era un coșmar de privit. O baie de sânge întinsă pe mai mulți kilometri”, a indicat el pentru NRK.

Între 2013 și 2016, peste 2.000 de reni și-au pierdut viața pe aceeași cale ferată din nordul țării. În acest context, fermierii cer operatorului feroviar amplasarea unui grilaj de-a lungul liniei, însă finanțarea acestei măsuri se lasă așteptată.

 

 

sursa

agerpres.ro

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite