CORESPONDENȚĂ DE LA BRUXELLES

Transgaz, în atenţia Comisiei Europene. UE suspectează compania că ar fi încălcat normele europene

Transgaz a ajuns în atenţia Comisiei Europene. Oficialii de la Bruxelles suspectează compania că a abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţă şi a încălcat normele Uniunii. Transgaz a anunţat că va trimite comisiei toate documentele necesare investigaţiei şi că operaţiunile sale nu vor avea de suferit. Amănunte în corespondenţa de la Lucian Pîrvoiu.

02 Iunie 2017, 23:47 |
Transgaz, în atenția Comisiei Europene
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"Comisia este hotărâtă să se asigure că, în întreaga Uniune Europeană, consumatorii beneficiază de securitatea aprovizionării cu energie la preţuri accesibile. O piaţă unică europeană a energiei integrată şi competitivă este esenţială în acest sens. Prin urmare, trebuie să investigăm dacă Transgaz şi-a folosit în mod abuziv poziţia dominantă prin izolarea pieţei de gaze din România şi prin împiedicarea integrării acesteia în reţeaua europeană de gaze" se arată într-un comunicat al comisarului pentru concurenţă Margrete Vestager.

România este al treilea mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, după Olanda şi Marea Britanie, şi dispune de rezerve importante de gaze naturale, inclusiv zăcămintele descoperite recent în Marea Neagră.

Transgaz este unicul operator al sistemului de transport de gaze naturale din România.

În acest context, investigaţia antitrust a Comisiei se va concentra asupra indiciilor potrivit cărora Transgaz a elaborat o strategie de restricţionare a exporturilor de gaze naturale din România către alte state membre ale UE. Această strategie ar fi constat în aplicarea unor taxe pentru utilizarea sistemelor de transport legate de interconectare, invesţii insuficiente sau întârzieri în construirea infrastructurii corespunzătoare, precum şi argumente tehnice nefondate ca pretext pentru a împiedica sau justifica întârzierile în ceea ce priveşte exporturile.

Deschiderea procedurii oficiale de investigare are loc în urma controalelor efectuate în iunie 2016 în România.

Răspunsul Transgaz

Procesul de investigare iniţiat de Comisia Europeană la Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale - SNTGN Transgaz SA referitor la împiedicarea exportului de gaze naturale din România către alte state membre ale UE nu afectează capacitatea societăţii de a efectua la timp şi în condiţii de siguranţă a tuturor operaţiunilor din domeniul său de competenţă, informează, vineri, Transgaz într-un comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Transgaz precizează că va întreprinde cu celeritate toate diligenţele necesare pentru asigurarea documentelor necesare Comisiei Europene în procesul de investigare.

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -2°C -1°C
IASI -3°C -6°C
CLUJ -7°C -7°C
CONSTANTA -3°C -1°C
CRAIOVA -1°C -1°C
BRASOV -7°C -7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI