Transformarea din interior a Vaticanului. Papa Francisc a impus austeritatea

După secole de conservatorism și rigiditate față de evoluția societăților, Vaticanul pare că dorește să-și îndrepte privirea spre problemele sale de ordin intern. Papa Francisc a demarat o reformă chiar din momentul în care conclavul cardinalilor l-a desemnat succesorul Sfântului Petru.  A cerut austeritate şi a admis că este nevoie de recunoașterea și îndreptarea greșelilor ascunse între zidurile Vaticanului.

27 Mai 2019, 09:10 (actualizat 27 Mai 2019, 09:24) |
Schimbarea din interior
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

La nici o lună după ce a devenit urmaşul Sfântului Petru, în 2013, Papa Francisc îi critica pe ariviştii din Biserică, pe cei care îl urmeaza pe Iisus pentru bani.  Mai mult, Sanctitatea Sa anunţa reformarea Băncii Vaticanului, implicată în tot felul de scandaluri de corupţie stânjenitoare pentru imaginea Sfântului Scaun.

"Mulți îl urmează pe Iiisus pentru bani"

Luarea numelui Francis era un semn. Ne-a anunțat că va fi o papalitate pe înțelesul tuturor, săracă și foarte angajată, spre deosebire de Benedict, care era șeful a ceea ce mai rămăsese din inchiziție, explică Dan Petre, directorul-general, Institutul Diplomatic Român.

Papa e continuatorul lui Leon XIII și Ioan Paul al doilea în încercarea de schimbare, a vorbit despre riscul dominației tehnologicului care duce la pierderea individualității umane, despre riscul consumului, impărțirea lumii între bogați și săraci îl preocupă, este un papă extrem de democrat , afirmă academicianul Răzvan Theodorescu, vicepreşedintele Academiei Române.

Scandalurile sexuale şi Vaticanul

Implicarea Papei Francisc în subiecte tabu pentru Biserică a provocat o undă de şoc în interiorul Curiei Romane, aparatul administrativ care veghează la funcţionarea fără cusur a birocraţiei vaticane. Astfel au apărut în discursurile Papei referiri la căsătoria preoţilor sau la accesul femeilor în ierarhia ecleziastică.

Papa a condamnat excesele Inchiziției. A declarat că homosexualii sunt acceptați. A început să vorbească despre hirotonisirea femeilor, despre egalitatea dintre sexe. Au fost foarte multe scandaluri legate de pedofilie, prelați care duceau o viață mult prea luxoasă, precizează Dan Petre, directorul-general, Institutul Diplomatic Român.

Evident, măsurile radicale au provocat critici și opoziţie chiar din interiorul Vaticanului. A te îndoi public de deciziile papei și, mai ales, a-i cere explicații este un fapt inedit, dar tot multe voci din sânul Bisericii critică deciziile Suveranului Pontif. Însuși papa a deplâns existența "unor rezistențe răuvoitoare" și "oculte" față de reforma Curiei, în tradiționalul său discurs de sfârșit de an în fața conclavului Vaticanului.

Atitudinea față de imigrație i-a adus critici, sunt cardinali care se opun unor asemena măsuri. E un papă democrat, al celor mulți, spune academicianul Răzvan Theodorescu, vicepreşedintele Academiei Române.

Reformele au adus noi credincioşi

Deocamdată Papa Francisc, care se bucură după 6 ani de pontificat de sprijinul credincioșilor catolici din întreaga lume rămâne angajat pe drumul său de reformare a Bisericii. Un rezultat concret este creșterea cu o zecime a numărului celor care s-au alăturat religiei catolice.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN PAPA FRANCISC ÎN ROMÂNIA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 20°C
IASI 18°C 18°C
CLUJ 18°C 17°C
CONSTANTA 19°C 20°C
CRAIOVA 21°C 19°C
BRASOV 19°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI