Traian Băsescu ar fi fost sursa „Petrov”. CNSAS susține că fostul președinte și-ar fi turnat la Securitate doi colegi studenți

6 iunie 2019, 12:30

Potrivit CNSAS, Traian Băsescu ar fi fost sursă pentru Securitate încă din 1972, când era în primul an la Institutul de Marină din Constanța. Ar fi primit numele de cod „Petrov”, iar pe 5 mai 1975 ar fi dat două note informative despre doi colegi.

Pe unul l-ar fi reclamat că intenționa să fugă din țară, iar pe altul că avea legături cu femei din Cehia.

Ioan Bârgău este unul dintre aceştia. El spune cum a fost afectat de presupusele note informative date despre el la Securitate, de către Traian Băsescu.

Traian Băsescu se apără și spune că va dovedi în instanță că nu a făcut poliție politică. El admite că marinarii erau nevoiți să țină legatura cu ofițerii de contrainformații pentru că urmau să plece din țară. Însă, spune el, informațiile date de el  nu ar fi avut consecințe negative asupra colegilor săi.

Fostul președinte acuză SRI de implicare în campania electorală pentru alegerile europarlamentare pentru că a trimis o probă la CNSAS, pe 8 aprilie 2019. Scopul urmărit ar fi fost ca el să nu facă pragul de 5 la sută și să nu ajungă europarlamentar.

SRI nu comentează acuzațiile fostului președinte al României. Controversa privind calitatea de colaborator al Securității a lui Traian Băsescu se va tranșa la Curtea de Apel București.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite