Traian Băsescu: „A luat o dată o mită, acum nu îi distrugem toată viaţa. Aşa a fost în tranziţie”

20 aprilie 2017, 16:21

Traian Băsescu, preşedintele României timp de 10 ani, a explicat pentru Ştirile TVR de ce susţine graţierea corupţilor nerecidivişti: „A luat o dată o mită, acum nu îi distrugem toată viaţa. Aşa a fost în tranziţie. (…) Avem nevoie de un moment zero, o graţiere largă de la care să spunem: «Oameni buni, ştiţi ce se poate întâmpla, aşa că terminaţi cu hoţia . Aşa, tensiunea va rămâne încă mulţi ani în societate»”.

Cu acest gând, fostul preşedinte propune graţierea în întregime a pedepselor cu închisoarea de până la 10 ani, dublu faţă de iniţiativa Guvernului.

Pentru femei, Traian Băsescu cere reducerea pedepselor la jumătate pentru toate infracţiunile fără violenţă, inclusiv cele de corupţie, dacă nu există recidivă. Aceeaşi măsură s-ar aplica şi persoanelor peste 60 de ani.

Fostul şef al statului arată clemenţă inclusiv în cazul recuperării daunelor şi vrea mărirea termenului de la 1 la 3 ani, ca să nu rămână graţierea doar pentru cei bogaţi.

Partidul lui Traian Băsescu a ţinut să se delimiteze de amendamente, fără să se dezică însă clar de ele.

Președinte executiv al PMP, Eugen Tomac: Nu am văzut aceste amendamente. În cadrul partidului nu am discutat despre aceste amendamente.

Au apărut însă voci care nu şi-au ascuns nervozitatea şi dezamăgirea în legătură cu propunerile lui Traian Băsescu.

Deputatul Robert Turcescu a reamintit pe Facebook că fostul preşedinte a promis după alegeri că va face opoziţie fermă la PSD: Orice compromis cu Dragnea & co. este inacceptabil şi va duce la disoluţia Partidului Mişcarea Populară.

Liderii PSD evita deocamdată să se pronunţe în legătură cu propunerile lui Traian Băsescu. Se războiesc în schimb cu ministrul Justiţiei, pe care îl acuză că întârzie nepermis dezbaterea pe marginea graţierii şi a condiţiilor din închisori.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea: O să cer o audienţă la ministrul Justiţiei, după ce mi-o avizează primul ministru, ca să îi explic că totuşi Parlamentul nu e anexa Guvernului.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader: Dacă vrem să facem o treabă în salturi, o treabă care să completeze pe ici, pe colo, le putem trimite şi mâine.

Ministrul a precizat însă că pachetul de legi va fi trimis la Parlament doar după o analiză atentă şi consultarea transparentă a instituţiilor din sistem.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite