Traian Băsescu, despre întâlnirea ratată dintre V.Dăncilă și J.C.Juncker: Dacă premierul era cu protecție SPP, SPP-ul ținea avionul în aer până ajungea demnitarul

Fostul președinte Traian Băsescu a explicat luni seara, la emisiunea România 9, cum funcționează comunicarea între instituții când un demnitar străin ajunge în România și ce rol are SPP-ul. "O întârziere de 10-15 minute a premierului la sosire, vă asigur că, dacă era cu protecție SPP, SPP-ul ținea avionul în aer până ajungea demnitarul" - s spus Traian Băsescu, referindu-se la întâlnirea ratată dintre premierul Viorica Dăncilă și Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene.

17 Septembrie 2018, 21:36 (actualizat 17 Septembrie 2018, 22:12) Știrile TVR |
Traian Băsescu despre întâlnirea ratată Dăncilă-Juncker
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Traian Băsescu:

- SPP-ul este o mașinărie. De exemplu: dacă trebuie să sosească un demnitar la Otopeni, SPP-ul este cu oduă ore înainte pe aeroport. SPP-ului i se subordonează toate instituțiile statului atunci când SPP-ul execută o misiune. Deci SPP-ul nu este o cămașă pe care o dai jos și îmbraci cămașa Jandarmeriei.

- și mai este un element: Niciun demnitar din lumea asta, serviciul de protocol al niciunui demnitar nu va contacta Jandarneria română când vine în România. Există lege și convenție internațională, este contactat SPP-uldin România, pentru protecție. Structura asta mică are autoritate totală pe misiune.

- SPP-ul, cu certitudine, a știut ora exactă la care sosește avionul. Dacă doamna Dăncilă n-a avut protecție SPP și a avut Jandarmeria, sunt convins că biata Jandarmerie n-a știut unde să sune nici măcar la ROMATSA. Pentru că, de exemplu, o întârziere de 10-15 minute a premierului la sosire, vă asigur că dacă era cu protecție SPP, SPP-ul ținea avionul în aer până ajungea demnitarul.

- E o chestiune consistentă de nefuncționare a statului. Nu poți să înclocuiești structuri specializate cu structuri care știu să se bată, să dea cu gaze...

- protocolul Comisiei Europene a informat protocolul Guvernului, protocolul Președinției, despre sosire - ora sosirii. Se întâmplă că drumul de la Bruxelles la București este cu 20 de minute mai scurt decât cel de la București la Bruxelles. Categoric SPP-ul a știut, a știut ora la care sosește. Dar stăpânul SPP-ului este demnitarul pe care îl are în protecție. Presupun că Jandarmeria, care avea misiunea s-o ducă pe doamna Dăncilă, trebuia să informeze SPP-ul asupra întârzierii doamnei Dăncilă.

- pe de altă parte, și dacă întâlnirea era cu președintele României, dacă demnitarul pe care grupul respectiv de la SPP îl are în protecție spune "Plecăm!", pleacă. Nu stă. Demnitarul este stăpânul.

- este jenant. Echivalentul lui Jean-Claude Juncker în România este premierul. Nu prea se cade să te aștepte premierul la aeroport. Domnul Juncker trebuia să facă o vizită la Palatul Victoria, într-o întâlnire nu de un sfert de oră, ci de o jumătate de oră, dar foarte probabil, scrisoarea idioată pe care a trimis-o cu "lovitura de stat în România" l-a făcut pe Jean-Claude Juncker să nu mai aibă niciun fel de respect pentru premierul din România. Așa ceva se practică când un înalt demnitar se află într-o călătorie lungă și face o escală.

- întâmplarea cu doamna Dăncilă și modul expeditiv în care a tratat-o Jean-Claude Juncker este expresia respectului pe care îl au pentru actualul guvern, nu pentru România.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 7°C 7°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI