Tragere în premieră cu rachete Patriot. Militarii români şi americani se antrenează în poligonul de la Capu Midia

20 iunie 2019, 19:43

ACTUALIZARE. „Militari ai Armatei SUA, care se deplasau, joi după-amiază, în condiţii meteo nefavorabile, pe timpul desfăşurării unor activităţi de instruire din cadrul Exerciţiului Multinaţional Saber Guardian 19, în zona Insulei Ialomiţei, au traversat, din eroare, cu tehnica de luptă blindată din dotare o zonă agricolă, rezultând distrugerea unor culturi„, informează un comunicat transmis de Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale.  Zona în cauză nu era situată pe traseul de deplasare convenit cu autorităţile locale şi cu agenţii economici care au în proprietate terenuri în zonă.

Potrivit aceleiaşi surse, o comisie formată din reprezentanţi ai MApN şi armatei SUA cercetează împrejurările în care s-a produs incidentul, se precizează în comunicatul MApN.

La primăria localităţii Stelnica a avut loc o întâlnire a reprezentanţilor comisiei cu cei ai primăriei Stelnica şi proprietarilor terenului, pentru evaluarea pagubelor, stabilirea valorilor despăgubirilor şi a modului de acordare a acestora, în conformitate cu legislaţia naţională şi acordurile bilaterale în vigoare„, mai precizează comunicatul MApN.

 

Militarii americani au lansat mai multe rachete Patriot care au distrus câteva avioane țintă, telecomandate, aflate la câțiva km distanță, undeva deasupra Marii Negre.

La trageri, românii au folosit și ei rachete Hawk, cumpărate din Olanda  în urmă cu 15 ani, dar și câteva rachete sovietice aflate în dotare de dinainte de 1989.

Tragerile fac parte din operaţiunea Saber Guardian, cele mai mari manevre militare organizate de NATO în România în acest an.

13.500 de militari, din 14 țări aliate și partenere, au luat parte la acest exercițiu.

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă