Tragedia din Ungaria, prin ochii experților. Specialiștii în securitate rutieră au încercat să explice gestul șoferului

24 mai 2018, 19:35

În ultimele 24 de ore imaginile cu momentul în care șoferul i-a condus spre moarte pe ceilalți opt pasageri din microbuz au devenit virale pe internet. Experții în securitate rutieăa caută acum să înteleagă gestul șoferului.

„O catastrofă se întâmplă după teoria șvaițerului, sunt mai multe găuri care vor conduce la acest dezastru … Vedem că circulăm pe un tronson de drum restricționat, practic avem două sensuri pe aceeași parte a autostrăzii, deci o situație aparte. Avem mașini care vin pe contrasens … Avem stimului periferici, dar și în fața privirii lui” – conferenţiar doctor Emil Răzvan Gâtej, psihoterapeut şi instructor auto.

Specialiștii spun că impactul a fost cu atât mai puternic cu cât microbuzul cu cei 9 oameni s-a lovit de un camion plin de nisip. Un pilot de curse a simulat momentul în care șoferul își pierde atenția și o dată cu ea scapă controlul microbuzului. Timpul de reacție pentru un șofer odihnit este de 0,7 secunde.

„Acolo a fost o perioadă de timp de secunde. Gândiți-vă ce se întâmplă în momentul în care eu stau cu mâna pe telefon, plus că folosirea telefonului mobil la volan îți conferă o poziție din asta oarecum de clubbing” – Sorin Ene, trainer drift.

Autoritățile din Mureș au format o celulă de criză și vor acum să le ofere consiliere psihologică zecilor de copii rămași orfani. Mai ales că unii dintre ei, ca să își aline dorul de părinți, au urmărit transmisiunea pe care o făcea șoferul pe internet.

Se așteaptă și concluziile polițiștilor maghiar care anchetează accidentul.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite