Tragedia din portul Midia și neputințele economiei românești: Exportăm animale vii pentru că nu avem infrastructura pentru a prelucra și vinde produse finite!

28 noiembrie 2019, 21:21

România are peste 10 milioane de ovine. Este pe locul 3 în Europa la numărul de efective, după Marea Britanie și Spania. Dar carnea de oaie se vinde scump și este puțină în galantare!

Animalele sunt crescute mai ales pentru export. Sunt vândute vii, iar țările din Orientul Mijlociu sunt principalele destinații.

De la începutul anului, România a exportat peste 2,1 milioane de oi, un record pentru ultimii ani. Oierii reclamă că sunt nevoiți să vândă animalele vii pentru că nu au suficiente abatoare. Pierderea este mare: prețul unui kilogram de carne în carcasă este de două ori mai mare decât în viu.

Ca să se poată exporta carcasă, e nevoie de depozite de frig la Constanța și de abatoare de capacitate mare.

Mai mult, o parte din carne se întoarce în România sub formă de produse procesate, la un preț mai mare, atrag atenția specialiștii în industria alimentară.

După accidentul din portul Midia, apar și alte probleme pentru fermieri: asociațiile care militează pentru protecția animalelor cer interzicerea exporturilor de animale vii în afara UE!

Cazul este dezbătut de parlamentarii europeni. România se află deja în atenția autorităților europene, care verifică dacă a fost respectată bunăstarea animalelor în cazul mai multor exporturi făcute pe mare.

Ce spun analiștii și producătorii despre această situație, în materialul VIDEO

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Un vapor încărcat cu 3000 de tone de cereale a eșuat în apropiere de portul Tulcea