Tragedia de la Lacul Morii: Se caută maidanezii, în paralel cu autoritățile vinovate. ASPA are 17 șefi la 89 de angajați

23 ianuarie 2023, 17:34

Luni dimineață, ora 10, Lacul Morii. Câțiva maidanezi aleargă pe câmpul din apropierea locului unde o femeie a fost omorâtă de câini, weekendul trecut. La ora 11 și-au făcut apariția și angajații ASPA, iar polițiștii locali din sectorul 6 au păzit intrările de pe străzile adiacente. În timp ce continua capturarea maidanezilor din zonă, în mediul online, declarațiile autorităților locale se întețeau.

După ce primarul Sectorului 6 a spus că ASPA – o instituție în subordinea Primăriei Capitalei – cheltuie banii pe campanii de conștientizare, și nu pe capturarea câinilor de pe străzi, Nicușor Dan răspunde că responsabilitatea este una comună mai multor instituții, iar cine a greșit, va plăti. Așa că a cerut Corpului de Control  să caute deficiențele din sistem. Primarul Capitalei susține că cel mai important este să se știe ce trebuie să facă fiecare instituție.

CĂTĂLINA TRĂNESCU, purtător de cuvânt ASPA: Noi, ASPA, avem competențe doar pe raza municipiului București, doar pe domeniul public, doar ridicare. ASPA nu are competențe de a verifica proprietarii de animale, nu poate aplica sancțiuni.

Asta în condițiile în care ASPA, dar și ONG-urile susțin că de vină pentru înmulțirea câinilor maidanezi sunt și proprietarii care nu-și sterilizează animalele de companie. Lucru pe care ar trebui să-l verifice Poliția Locală, care poate să aplice și amenzi celor prinși pe picior greșit.

Dr. ANCA TOMESCU, președintele Animal Society: Asta este una dintre marile probleme, pentru că Poliţia Locală nu dă amenzi, ca să nu se supere electoratul.

Un electorat care în fiecare an plătește taxe, pentru ca autoritățile să-l apere de câinii agresivi de pe stradă.

“Jandarmul cu care am vorbit îmi reproșa că îl țin prea mult, țin numărul ocupat de la 112 și că el n-are ce să facă”.

Anul trecut, ASPA a avut un buget de aproape 18 milioane de lei, din care, cu aproape o treime, și-a plătit cei 89 de angajați. Dintre aceștia, doar nouă se ocupă însă de prinderea câinilor, în timp ce instituția are patru directori și 13 şefi de servicii. Oamenii din zona Lacul Morii sunt revoltați și spun că, nu de puține ori, autoritățile i-au ignorat.

“Toți vecinii sunăm, dar degeaba, parcă sunăm și mai rău se adună câini”.

CĂTĂLINA TRĂNESCU, purtător de cuvânt ASPA: Eu nu pot să spun cine este vinovat pentru ceea ce s-a întâmplat aici.

Potrivit ASPA, anul trecut, dintre cei aproape 1.700 de câini capturați în București, cei mai mulți au fost din Sectorul 6. Din aprilie și până acum, 120 de câini au fost ridicați doar din zona Lacul Morii.

Într-o postare, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, anunță că va cere înființarea unui serviciu de ecarisaj și va aloca fonduri pentru sterilizarea câinilor. O anchetă internă este acum la Poliția Locală Sector 6. Rezultatele vor fi anunțate cel mai probabil săptămâna viitoare.

 

BUGET ASPA în 2022

BUGET TOTAL: 17,8 milioane lei

– cheltuieli de personal: 5,4 milioane lei

– hrană pentru animale: 1,6 milioane lei

– alte bunuri (întreţinere şi funcţionare) 5,1 milioane lei

 

 

CÂINI CAPTURAŢI DE ASPA ÎN 2022

 

Sectorul 6 – 381 de câini

Sectorul 5 – 358 de câini

Sectorul 2 – 285 de câini

Sectorul 4 – 268 de câini

Sectorul 3 – 238 de câini

Sectorul 1 – 150 de câini

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite