Traficul de trufe din România, un reportaj video al canalului ARTE. Cum sunt distruse pădurile de căutătorii „aurului gri”, cine și cu cât cumpără marfa și unde ajunge aceasta

Cântărirea trufelor
Cântărirea trufelor
8 ianuarie 2022, 15:47

„În fiecare zi, sute de kilograme de trufe sunt recoltate din pădurile românești” – așa începe reportajul celor de la Arte. Ancheta vorbește și despre ciupercile mai obișnuite, cum sunt hribii gălbiorii, care și ele produc bani ușor. Familii întregi trăiesc din asta. Imaginile îi prezintă pe culegători, în timp ce adună zeci de lăzi cu trufe. Delicatesele sunt exportate la tonă, fără să fie verificate la vama românească.

Activiștii de mediu sunt îngrijorați. Unul dintre ei, Marius Herghelegiu, odată și el căutător de trufe, verifică periodic pădurile ca să vadă ce-au mai făcut vânătorii ilegali de trufe, însoțit de câinele său de 11 luni, Luna. Astăzi este ecologist și unul dintre protectorii ciupercilor în fața celor care le culeg cu tona. Ei defrișează porțiuni uriașe de pământ, distrugând astfel ecosistemul.

Majoritatea locuitorilor satului Solca trăiesc din culesul de trufe. Herghelegiu se luptă de ani cu exploatarea nemiloasă din păduri. „Pădurea asta, dacă nu era săpată cum e-acum, ar fi dat 4-5 kilograme de trufe pe 2 hectare sau 3. Suntem pe urmele săpătorilor ilegali, ei sapă pe porțiuni, vin cu câte un câine – doi mediocri și unde câinele scoate o trufă, ei sapă și mai scot încă 50 de trufe. Necoapte, fără valoare, dar contează la cantitate”. Sub pământ, ciupercile și copacii formează o rețea care hrănește copacii. Săpăturile distrug rădăcinile și astfel consecințele sunt asupra întregii păduri. Călăuza jurnaliștilor a fost atacată în dese rânduri, însă nu s-a temut să poarte o discuție cu niște căutători în timp ce erau filmați cu camera ascunsă. „Dacă pădurarii le-ar da trei amenzi consecutive la rând, pentru accesul cu mașina în pădure, accesul cu câinele și distrugerea puieților, atunci amenda ar fi foarte mare, ar ajunge și la 2.000 de lei (400 de euro)”.

Oficial, culesul de trufe cere câini antrenați și un permis. Dar cei câțiva pădurari nu fac față. Gheorghe Savu, pădurar în Traian, nu este corupt, dar are putere mică. El le-a arătat ziariștilor arsenalul de unelte pe care le-a confiscat de la culegătorii ilegali, plus cuiele recuperate din cauciucile mașinii sale. „Totul este în sistem mafiot, clar. Pleacă din țara asta zeci de tone de trufe, fără să fie fiscalizate sau contabilizate”.

Jurnaliștii au mers și în nordul țării, în zona Maramureș, unde se exploatează nemilos alte ciuperci. În satul Ileanda, se câștigă cam 3.000 de euro pe vară din culesul hribilor, ciuperci mari de pădure. Dar cele culese aici sunt vândute în alte țări, în Germania, de exemplu, pentru prețuri de 10 ori mai mari. Ecologiștii spun că recoltarea masivă a ciupercilor, cum e cea din Maramureș, va distruge sistemul. În valea Lalei s-a ajuns până acolo încât culegătorii de ciuperci au cheile de la barierele care opresc intrarea în zonele protejate din păduri.

Ecologiștii estimează că în fiecare an, 150 de tone de trufe și 250 de tone de ciuperci de pădure ies din țară. Între 50-100 de milioane de euro anual, după socotelile lui Marius Herghelegiu. El s-a dus la Ministerul Mediului să reclame acest fapt de mai multe ori. „Nu am reușit nimic. Distrugerea pădurilor, evaziunea fiscală, și banii negri – nu e nimic reglementat”.

Jurnaliștii de la ARTE au filmat pe cumpărătorii de trufe exact în momentul când cântăreau marfa căutătorilor. Lor li se vinde kilogramul de trufe cu 30 de euro, care ajunge, apoi, în Italia, la prețul de 1.000 de euro. Altele ajung în Spania.

Primarii localităților ridică din umeri neputincioși: nu știu cum să dea de urma celor care cumpără trufele și nu plătesc nimic localității. Iar autoritățile nu se grăbesc să reglementeze acest comerț.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite