Traficanții de droguri caută consumatori pe internet. La nici două zile de la închiderea grupului „Iarbă dulce”, un altul este deja online

12 aprilie 2023, 19:14

Rețelele de vânzare a stupefiantelor s-au adaptat și s-au integrat rapid în lumea virtuală, locul în care tinerii și adolescenții stau în fiecare zi. Este un risc pe care și-l asumă, susțin experții, însă au garanția că găsesc cumpărători. La nici două zile de la închiderea grupului care avea 11.000 de membri înregistrați și care facilita vânzarea de droguri, un altul este deja online.

Ofițer antidrog, Direcția de combatere a criminalității organizate: Una dintre principalele griji ale liderilor grupării era să identifice și să restricționeze accesul eventualelor persoane care făceau parte sau colaborau cu organele de cercetare ale Poliției.

Ceea ce e cu adevărat îngrijorător e că astfel de grupuri se adresează în special minorilor și tinerilor până în 25 de ani.

Cătălin Țone: În operațiunea „Iarbă dulce” e o generalizare, participau tineri și adolescenți din diverse medii școlare. Sunt indicii că există o legătură între operațiunea „Iarbă dulce” și operațiunea Meduza, în sensul că unii dintre consumatorii identificați în operațiunea Meduza erau participanți pe acest grup și comunicau cu anumiți dealeri.

Surse judiciare susțin că drogurile încep să fie consumate de la o vârstă tot mai mică.

Ramona Dabija, directorul Agenției Naționale Antidrog: Vârsta de debut precoce este la 13 ani, cam la toate tipurile de substanțe interzise. Atunci când ei sunt găsiți au deja peste 16 ani, tocmai de aceea vorbim de vârstă de debut, pentru că e vârsta declarată de ei. Dar ei când ajung să fie identificați de părinți, de specialiști, au în jur de 16 ani deja.

Părinții se sesizează abia când observă un comportament anormal al minorului din cauza dependenței de droguri, susțin specialiștii. Nici la școală, dascălii nu se sesizează. Abia acum, Ministerul Educației vrea să îi învețe pe profesori ce trebuie să facă în astfel de cazuri.

Ligia Deca, ministrul Educației: Știind că fenomenul ia amploare, am discutat cu colegii și avem în finalizare un proiect cu Ministerul Sănătății și MAI, de formare a profesorilor. După ce cadrele didactice vor avea această competență, fiecare diriginte poate avea această discuție cu părinții în a explica unde trebuie să ne uităm, când trebuie să tragem semnalul de alarmă.

Polițiștii antidrog spun că vor continua să monitorizeze rețelele de sociale și aplicațiile de mesagerie în căutarea celor care vând substanțe interzise.

La numărul de urgență 119 se pot semnala cazurile de abuz asupra copiiilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite