Trafic feroviar întrerupt din cauza condiţiilor meteo. Trenuri oprite, sute de călători afectați

16 decembrie 2018, 08:24

Neputincioși și abandonați. Așa s-au simțit călătorii trenului București -Timișoara. Plecați noaptea din Capitală s-au oprit la Orșova. Trei copaci au blocat calea ferată și au avariat liniile de contact. Iar călătorii nu au avut încotro și au așteptat ore în șir, fără ca nimeni să le spună când și cum vor ajunge la destinație.

În tren era frig ca afară, la fel și în gară. Oamenii nu au avut de unde să cumpere măcar un ceai cald sau ceva de mâncare.

De supărare și oboseală, unii au adormit în tren.

Prin același chin au trecut și cei 100 de călători din trenul internațional Budapesta-București. Garnitura nu a mai putut înainta și s-a oprit în judeţul Arad. Inițial pe câmp, în frig și întuneric. În tren erau și copii. Vagoanele au fost tracatate apoi în halta Bătuța de o locomotivă Diesel, care a rămas conectată la tren ca să încălzească vagoanele.

Și trenul Timişoara-Bucureşti în care erau 200 de călători a fost oprit pe traseu, între staţiile Topleţ şi Valea Cernei, din Caraş-Severin.

În Gara de Nord din Capitală erau afișate întârzieri de până la 10  ore.

Niciunul dintre pasagerii care au avut de suferit nu vor primi despăgubiri. Legislația de la noi nu prevede astfel de măsuri, după cum a precizat chiar ministrul Transporturilor.

ACTUALIZARE 19.30 Circulaţia trenurilor de pasageri se desfăşoară în continuare în condiţii de iarnă. La această oră nu mai sunt trenuri care staționează din cauza condițiilor meteo nefavorabile.  Trenurile sunt în circulație către destinațiile finale, informează CFR.

ACTUALIZARE 17.00 Trenurile oprite pe traseele afectate de vremea nefavorabilă au început să fie reînscrise în circulaţie, anunță CFR.

Secţiile de cale ferată Vărădia-Săvârşin, Bărbăteşti – Musculeşti, Copăcioasa – Lunca Budieni şi Caransebeş – Lugoj au fost redeschise în jurul orei 17:00.

Trenurile oprite în staţiile de pe trasee vor fi treptat reînscrise în circulaţie.

În continuare se intervine cu drezine şi personal de specialitate pe intervalul de staţii Valea Sadului – Livezeni, însă trenurile care aveau trasat graficul de circulaţie prin această zonă vor fi redirecţionate pe rute ocolitoare.

Vor ajunge cu întârziere la destinaţie trenurile:

  • IR 1696/1695/1692 Timişoara Nord – Bucureşti Nord (retur),
  • IR 1765 Iaşi – Timişoara, IR 1822/1821 Arad – Bucureşti Nord (retur),
  • Tren 347-2/472-1/473-2/72-1 Curtici – Bucureşti Nord (retur),
  • IR 1824 Simeria – Bucureşti Nord, IR 1836 Cluj – Bucureşti Nord,
  • R 2031/2705 Petroşani – Arad
  • R 9572 Timişoara – Caransebeş.

ACTUALIZARE 15.27 CFR Călători anunță că, din cauza ninsorilor abundente și a copacilor căzuți pe liniile de contact și pe liniile de cale ferată, următoarele trenuri staționează, astfel:

  • IR 1695  Bucureşti Nord– Timișoara staționează în Orșova
  • IR 473-2 Budapesta – București Nord staționează în stația Bătuta
  • IR 472-1 București Nord – Budapesta staționează în stația Ilteu
  • IR 347-2 Budapesta – București Nord staționează în stația Bătuta
  • IR 1765 Iași – Timișoara Nord staționează în stația Zam
  • IR 1729 Caracal – Petroșani staționează în stația Târgu Jiu
  • IR 1836  Cluj Napoca – Simeria staționează în stația Călan

Circulația trenurilor este restricționată pe secția Filiași – Livezeni, și se va face pe secțiile Filiași – Orșova- Timișoara Nord; Simeria – Sighișoara; Vințu de Jos – Sibiu – Brașov.

ACTUALIZARE 14.10 Peste 200 de feroviari și 10 drezine pantograf acționează duminică la prânz la intrările în stații și pe secțiile de cale ferată unde circulația este încă întreruptă din cauza copacilor care au rupt firele de contact și s-au prăbușit pe calea ferată, informează CFR.

Trenuri afectate: IR 1696/1695 Timișoara Nord – București Nord (retur), IR 1692 Timișoara Nord – București, IR 1822/1821 Arad – București Nord (retur), tren 347-2 Curtici – București Nord, tren 472-1 București Nord – Curtici și tren 472-2 Curtici – București Nord.

ACTUALIZARE 13.30 La această oră, trenul IR 1822 de la Arad are o întârziere de 9 ore! La fel și trenul IR 1696, de la Timișoara. Trenul care a plecat din Budapesta, IR 473, are o întârziere de 510 minute.

Cinci zone sunt afectate de căderile de copaci pe liniile de cale ferată, iar majoritatea trenurilor de pe aceste secţii au fost adăpostite în gări. Călătorii au primit „o minimă asistenţă”, precum apă şi ceai, a declarat ministrul demisionar al Transporturilor, Lucian Şova, la un post de știri.

„Începând de la ora 06.00 dimineaţa, când au început primele probleme, sunt în legătură cu cei de la CFR. Au fost 16 zone afectate de căderi de copaci. S-a intervenit în medie cu 10 drezine şi peste 200 oameni pe schimb. La această oră mai sunt 5 zone în care nu am reuşit să descongestionăm aceste căderi de copaci. Trenul de la Arad (spre Bucureşti n.r), urmează să poată fi remorcat, pentru că au fost situaţii în care nici locomotivele diesel care au fost disponibilizate imediat nu au putut ajunge la trenul izolat, pentru că nu au avut acces pe linie. Acesta va fi tras în gară la Târgu Jiu, însă, din informaţiile pe care le am eu, în continuare va mai aştepta pentru că sunt probleme de căderi de copaci în următoarele segmente de traseu. În afară de acest tren în care pasagerii au condiţii foarte, foarte proaste, fiind neîncălzit din cauza lipsei alimentării cu energie, celelalte trenuri sunt adăpostite, ca să zic aşa, în staţii, în gări şi aşteaptă eliminarea problemelor generate de efectele meteorologice.(…) Este vorba de diverse linii, cele mai importante fiind pe regionalele Craiova şi Timişoara. În afară de cele care au fost prinse în capcană, toate celelalte trenuri au fost oprite în condiţii de siguranţă. Am informaţii de la CFR Călători că se acordă o minimă asistenţă călătorilor, apă, ceai, lucruri de minimă necesitate”, a declarat ministrul Transporturilor, Lucian Şova, citat de Agerpres.

Întrebat dacă vor putea fi despăgubiţi călătorii afectaţi, ministrul a precizat că legislaţia în vigoare nu prevede deocamdată acest lucru şi abia din 2020 va intra în vigoare regulamentul european în acest sens.

ACTUALIZARE 11.00 CFR anunţă că, la ora 11.00, 11 trenuri de călători staţionau în staţiile de pe traseu şi un tren pe linia curentă (IR 1822), până la remedierea deranjamentelor şi repunerea sub tensiune a liniei de contact.

Persoanele aflate în trenurile oprite în judeţul Caraş Severin au fost preluate de autocare şi transportate în localităţile de destinaţie, informează IGSU.

„Echipele de intervenţie acţionează în teren cu 10 drezine pantograf pe următoarele 4 secţii de cale ferată de pe raza regionalelor Craiova şi Timişoara în vederea remedierii deranjamentelor înregistrate la sistemul de alimentare cu energie electrică: Valea Sadului – Lainici, Lunca Budieni – Bărbăteşti, Valea Cernei – Turnu Severin şi Vărădia -Săvârşin, unde nu există tensiune în firul de contact, din cauza copacilor căzuţi pe calea ferată”, precizează reprezentanţii CFR SA.

ACTUALIZARE 10.05 Trenul IR 1822, care trebuia să vină de la Arad și să ajungă în București Nord la ora 06.16, are deja peste 300 de minute întârziere.

Trenul IR 1696, de la Timișoara, nu a sosit nici acum în Gara de Nord. Ora inițială a sosirii era 08.25.

(w500) Trenuri î

Trenul IR 1654, de la Vatra Dornei, a ajuns la București cu peste 100 de minute întârziere.

ACTUALIZARE 09.05 Traficul feroviar este întrerupt duminică dimineaţă și pe Secţia de cale ferată 202 Târgu Jiu – Filiaşi. Trenul InterRegio 1822, care se deplasează pe relaţia Arad – Bucureşti Nord, este oprit între staţiile CF Budieni şi Copăcioasa, în judeţul Gorj.

(w500) Trenuri î

ACTUALIZARE 08.24 Duminică dimineaţă sunt mai multe probleme în traficul feroviar de pe raza Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Timişoara, transmite Centrul Infotrafic, citat de News.ro. Sunt afectate trei trenuri cu peste 360 de călători. Între staţiile CF Topleţ şi Valea Cernei, în judeţul Caraş-Severin, este oprit un tren cu 200 de călători, după ce mai multe crengi au căzut peste firul de înaltă tensiune şi l-au rupt. Din cauza lipsei de tensiune în reţeaua de contact, este oprită circulaţia feroviară pe magistrala 200, între staţiile CF Vărădia şi Zam, în judeţul Arad. Sunt afectate două trenuri cu peste 160 de călători.

Centrul Infotrafic anunţă că, duminică dimineaţă, se circulă în condiţii de iarnă pe arterele din judeţele aflate sub incidenţa atenţionărilor cod galben şi cod portocaliu de ninsori, pe anumite tronsoane, în special din afara localităţilor.

„Pe raza Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Timişoara se înregistrează mai multe probleme. Circulaţia feroviară pe magistrala 900 este întreruptă între staţiile CF Topleţ şi Valea Cernei, în judeţul Caraş-Severin, după ce mai multe crengi de copac au căzut peste firul de înaltă tensiune şi l-au rupt. Trenul IR 1696, care se deplasa pe relaţia Timişoara – Bucureşti (aproximativ 200 de călători) staţionează în linie curentă„, anunţă Infotrafic.

Totodată, din cauza lipsei de tensiune în reţeaua de contact, este oprită circulaţia feroviară pe magistrala 200, între staţiile CF Vărădia şi Zam, în judeţul Arad.

Două trenuri şi-au întrerupt deplasarea. Trenul IR 473-2, care se deplasează pe relaţia Curtici – Bucureşti (aproximativ 60 de călători) staţionează aproape de staţia CF Vărădia. Trenul IR 472-1, care se deplasează pe relaţia Bucureşti – Budapesta (aproximativ 100 de călători) este oprit în staţia CF Zam.

Tot din cauza vremii nefavorabile, în noaptea de sâmbătă spre duminică, a fost închisă circulaţia feroviară pe secţia de cale ferată 922 Vasiova – Reşiţa, în judeţul Caraş-Severin.

Polițiştii precizează că nu sunt anunţate porturi sau aeroporturi închise.

Întreaga ţară este până la ora 18.00, sub incidenţa unei informări meteorologice de ninsori, lapoviţă, ploi şi polei, pentru opt judeţe fiind emisă avertizare cod portocaliu.

În aceste zone, va ninge abundent, iar stratul de zăpadă nou depus va fi semnificativ. În zona montană înaltă va fi viscol, cu rafale de vânt ce vor depăşi 70 km/h.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite