Tradiţii în prima zi de Paşte. Credincioşii ortodocşi duc coşuri cu bucate la biserică

Paştele nu înseamnă doar masă îmbelşugată şi cadouri aduse de Iepuraş. Cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii aduce cu ea şi o serie obiceiuri, tradiţii şi superstiţii. De la purtarea hainelor noi, sfinţitul bucatelor pentru masa de Paşte şi ciocnitul ouălor. Toate sunt diferite în funcţie de zonele ţării.

28 Aprilie 2019, 18:21 (actualizat 28 Aprilie 2019, 19:52) Știrile TVR |
Tradiții în prima zi de Paști
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Obiceiurile şi tradiţiile de Paşte sunt păstrate cu sfinţenie de la strămoşi în mai multe zone din România. Toate arată că Paştele nu înseamnă doar masă îmbelşugată şi cadouri aduse de Iepuraş. La Rebrișoara, o comună de pe Valea Someşului Mare, oamenii vin la biserică în prima zi de Paşti cu coşuri pline cu preparate specifice sărbătorii.

Un alt obicei aici, pe Valea Someşului, este ca copiii să meargă după ouă roşii. Frumos îmbrăcaţi, ei colindă satul din poartă în poartă şi primesc ouă colorate şi dulciuri.

Tot în Bistrița-Năsăud, tradiţia spune că în a doua zi de Paşte fetele trebuie stropite cu parfum. Obiceiul a fost preluat din comunitățile germane și maghiare și păstrat chiar și în orașe. Băieții se adună în grupuri și merg pe la casele fetelor pe care vor să le stropească cu parfum. Oul roşu de Paşte ţinut într-o cană cu apă este păzitorul casei, în datina din zona Moldovei. iar cei care se spală pe faţă cu această apă vor fi tari ca banul.

S-a transmis credinţa că toţi cei care se nasc în această zi vor avea noroc toată viaţa.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 13°C
IASI 3°C 12°C
CLUJ 3°C 11°C
CONSTANTA 7°C 10°C
CRAIOVA 9°C 12°C
BRASOV -1°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI