Tradiții la cumpăna dintre ani. Plugușorul, urările de sănătate și prosperitate. Este important să nu dormim când vine Anul Nou

30 decembrie 2022, 17:43

În noaptea unică în care se face loc noului an, în satul tradițional se deschid ușile și ferestrele, iar anul vechi trebuie alungat prin orice mijloace.

”Înainte se împușca anul vechi, deci existau aceste obiceiuri al zgomotului. Pentru că zgomotul, dacă la Crăciun a purificat casa, acum purificăm comunitatea”, ne-a spus Doina Ișfănoni, cercetător etnolog.

Este important să nu dormim când vine Anul Nou. Așa că rudele se vizitează, iar gospodăriile se umplu cu urătorii, măști, capre, cerbi și urși.

”Aceste măști foarte frumoase de babe, de moși, uneori măști de animale, ele aveau rolul să aducă prosperitatea, să aducă veselia, să facă această schimbare”, susține dr. Maria Mandroane, etnolog Muzeul Satului Timișoara.

Cel mai cunoscut obicei de Anul Nou este Plugușorul sau Plugul cel Mare la care se înhamă boi împodobiți și care apoi este purtat din gospodărie în gospodărie, pentru că nimeni nu trebuie să rămână neurat.

”Urătura este lungă, exprimă, dacă vreți, poetic prin metaforă munca câmpului, de la arat și semănat până la recoltat și făcutul colacilor, care sunt principala răsplată a acestor colindători. Dacă suntem în sud, colindătorii vin călare”, explică Doina Ișfănoni.

Urările sunt însoțite de sunetul clopoțeilor, al buhaiului și de pocnetul bicelor. Iar colindătorii sunt răsplătiți cu bani, dar și colaci și fructe.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite