Tradiție de Sfântul Ioan Botezătorul: Iordănitul morților

Cetele de colindători însoţiţi de o fanfară îşi încep pelerinajul în cimitir, unde cântă pentru cei trecuţi la cele veșnice.

08 Ianuarie 2018, 09:25 (actualizat 08 Ianuarie 2018, 09:27) |
Iordănitul morților
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Iordănitul morţilor se păstrează în multe localităţi din judeţul Olt.

În două comune, Vişina şi Vădastra, cetele de colindători însoţiţi de o fanfară îşi încep pelerinajul în cimitir, unde cântă pentru cei trecuţi la cele veșnice.

Apoi, îi botează pe cei care poartă numele de Ion. Originile acestui obicei al Iordănitului morţilor nu se mai cunosc, dar localnicii îl păstrează cu sfinţenie şi vor să îl transmită şi urmaşilor. Şi în alte zone din ţară, întâlnim obiceiuri asemănătoare.

Dis-de dimineață, zeci de tineri din satul Tãlmãcel, judetul Sibiu, îmbrăcați în costume populare, pornesc în procesiune prin sat. Alaiul se oprește apoi la râu, unde sunt "botezați" toți Ionii și Ioanele. Apoi încing cu toții o horă, ca să se încalzească.

Bătrânii satului spun că au preluat si ei obiceiul de la bunicii lor. Datează, cel mai probabil, dinainte de Marea Unire, când tinerii care nu făcuseră armata se adunau în sat de Sfântul Ion ca să se scalde în râu, să le poarte noroc. În trecut, numele de Ion era mult mai răspândit. Astăzi, doar un sfert din săteni mai poartă acest nume.

Si în satele din Sudul judetului Olt, sunt "botezați" toți Ionii. Cei vii, dar și cei morți.

În zori, tinerii formează cete de colindători și însoțiți de fanfară, pornesc prin sat. Prima oprire este la cimitir, la mormintele celor care au purtat numele de Ion.

Apoi, colindătorii pornesc pe la casele oamenilor, unde ii felicita pe sarbatoritii zilei.

Unu alt obicei legat de Sântul Ioan Botezatorul este păzitul fântânilor. Participă tot tinerii satului.

 

 

 

In trecut, obiceiul era practicat în satele aflate langa drumurilor circulate, astazi constituie un bun prilej ca tinerii sã petreacã.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 11°C
IASI 15°C 14°C
CLUJ 11°C 13°C
CONSTANTA 10°C 12°C
CRAIOVA 7°C 12°C
BRASOV 10°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI