Tradiții de Crăciun din Banatul Montan. Sacrificarea porcului, încheiată cu o masă îmbelșugată

2 decembrie 2021, 16:28

La sate erau mult mai multe tradiții de Crăciun acum un secol. Ritualul sacrificării porcului se numără printre cele păstrate.

La Cornereva, în Banatul Montan, animalele crescute doar cu cereale sunt pregătite într-un mod aparte față de alte zone din țară.

Porcul e curățat într-un vas special din lemn de brad iar apa trebuie să aibă o anumită temperatură pentru ca șoriciul să rămână fraged. Iar măcelarul e musai să folosescă ustensile speciale.

Când animalul e gata tranșat, e rândul gospodinelor să preparare carnea, slănina și organele. Dar numai după ce pregătesc pomana porcului.

Ziua sacrificării porcului se încheie în Banatul Montan cu o cină pe cinste – pâine făcută în cuptor și ciorbă cu carne de porc sau perișoare și sarmale cu mămăligă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă