Tradiții de Bobotează la ortodocșii din Bulgaria, Grecia, Turcia, pe o vreme neobișnuit de caldă

Milioane de credincioși ortodocși au sărbătorit astăzi Botezul Domnului Iisus Hristos. Ca în fiecare an, cei mai îndrăzneți tineri au sărit în apă după crucea aruncată de preot. De data aceasta, vremea a ținut cu înotătorii pentru că a fost neobișnuit de cald în sud-estul Europei și nimeni nu a fost obligat să spargă gheața.

06 Ianuarie 2023, 20:17 (actualizat 06 Ianuarie 2023, 21:40) Știrile TVR |

La Istanbul, preoții și credincioșii au venit pe malul Bosforului pentru slujba de Bobotează, dar și pentru a asista la scoaterea crucii din apă.

Însuși Patriarhul Bartolemeu al Constantinopolului a oficiat slujba și i-a binecuvântat pe înotători. Printre cei îndrăzneți a fost și o tânără din Grecia.

Panagiota Papanikolau: Sunt foarte mândră, pentru că mi-am propus acest lucru încă din 2018 şi mă simt foarte mândră.

Și în Grecia, mai mulți bărbați au sărit în apă, în portul Pireu, pentru a aduce crucea aruncată de arhiepiscopul Atenei.

Iar în Bulgaria, zeci de bărbați îmbrăcăți în costume tradiționale au cântat și au dansat chiar în apele unui râu din centrul țării.

Cu mic cu mare, sute de curioși au venit la festival, mulți dintre ei pentru prima dată.

Spre deosebire de alte locuri, în acest sat din Bulgaria crucea este recuperată de cel mai tânăr bărbat din grup, iar ceilalți chiar îl sprijină, ca semn al frăției și cooperării.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 20°C
IASI 20°C 22°C
CLUJ 16°C 18°C
CONSTANTA 13°C 16°C
CRAIOVA 15°C 19°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI