Tradiții și obiceiuri la români

2 decembrie 2019, 07:42

Corindătorii  sau feciorii  sunt cete de flăcăi, însoțite de muzicanți care colindă în Ajunul Crăciunului pe la casele oamenilor, în special acolo unde sunt fete de măritat, iar în serile de Crăciun organizează jocul  la Căminul Cultural.

În prima zi a noului an, în Oltenia se păstrează tradiţia datului la grindă. După ce copilul a fost botezat, trei ani la rând, in dimineața Anului Nou, mama merge cu plocon și cu copilul la moașă, pentru a fi dat la grindă.  Potrivit obiceiului, cu colacul în jurul capului, copilul este ridicat la grindă, în urările moaşei să crească mare, sănătos şi cuminte. Apoi, toată lumea se aşează la masa plină cu bucate alese.

Părinții copilului ce urmează a fi dat la grindă se pregătesc de petrecere în casa moșilor. Însă, ei nu merg cu mâna goală. Așa cum în ziua de Crăciun merg la nași cu plocon, în Oltenia, moșii primesc și ei daruri de la nepoți: vin, miere, prăjituri sau  sarmale.

Tradiția spune că se dă copilul de grindă ca să se înalţe, să crească frumos și sănătos. Este un obicei păstrat din bătrâni, pe vremea când grinda traversa toată camera și avea înfipt în ea un cui de care se lega un pățut special, ca un balansoar în care se legăna copilul.

Unul dintre cele mai vechi obiceiuri și bucuria copiilor este sorcovitul. Potrivit credinței populare, cei mici anunță trecerea în noul an, și le urează belșug și sănătate celor care se lasă atinși de o crenguță împodobită cu flori.

În vestul țării sunt destul de puține obiceiuri legate de Crăciun. În mediul urban puține se mai păstrează. Crăciunul a devenit o sărbătoare mult prea comercială. Cu toate acestea, în Banatul Montan se mai păstrează câteva obiceiuri.

În zona Ciclova Romană se mai păstrează obiceiul Pitarailor. Este vorba despre copii și juni, care seîimpart în doua cete- joseni și suseni. Aceștia se întâlnesc la jumătatea satului, după ce colinda, și își dispută supremația. Pe vremuri, lupta însemna chiar și aruncarea în râu a pierzătorilor.

Colindătorii se trezeau cu noaptea în cap, la 4-5 dimineața, pentru a pleca la colindat, unde primesc drept răsplată nuci și semințe.

Un alt obicei, înainte de Crăciun, este Ignatul – tăiatul porcului.

De Crăciun, obiceiul este să se da de pomană carne și cârnați, pentru sufletul adormiților.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite