Tradiția Rusaliilor, dusă mai de parte de cetele de călușari din Argeș și Olt

Cetele de călușari din Argeș și Olt s-au reunit în Duminica Mare, pentru a duce mai departe tradiția Rusaliilor. Prăznuită cu mare fast la 50 de zile după Paște, Duminica Rusaliilor coincide cu Pogorârea Sfântului Duh şi este considerată sărbătoarea întemeierii bisericii creștine. In traditia populară, ritualul Căluşului alungă spiritele rele.

08 Iunie 2020, 07:10 (actualizat 08 Iunie 2020, 09:47) Știrile TVR |
Călușarii, un obicei străvechi
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

La răsăritul soarelui, cei mai buni dansatori ai satului formează ceata de călușari. Ei se leagă cu jurământ către steag să joace în dreptate și fără suparare.

Ceata este formată, de obicei, din 9 călușari, vătaf și Mutu'.

Vătaful este ales pentru cunoașterea comenzilor și executarea fără greșeală a dansurilor. El gestionează acțiunile membrilor și este cel care îi adună.

Mutu' este mascat și tot ceea ce face este atribuit zeului atotputernic: fertilizează femeile sterpe, căsătorește fetele nemăritate, tratează bolnavii luați din Căluș, are autoritate deplină asupra călușarilor, inclusiv asupra Vătafului.

În timpul jocului, Mutu oprește lăutarii din cântat ca să facă năzdrăvănii, se amuză, joacă, nu răspunde la comenzile Vătafului, iese și intră când vrea din dans, îi face pe călușari să comită greșeli în timpul dansului, apoi îi loveste cu biciul pe spate, îmbrățișează femeile și fetele, se repede după copii și îi sperie.

Steagul are valențe tămăduitoare: grâu pentru belșug, pelin care tamaduieste de toate bolile, usturoi care alungă spiritele rele, busuioc și ciucuri roșii, de dragoste.

Dacă i se fură sau i se rupe steagul, ceata de călușari se destramă și nu mai are voie să joace.

Lăutarii nu fac parte din ceată, ci sunt aduși și plătiți de vătaf.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 13°C
IASI 3°C 12°C
CLUJ 3°C 11°C
CONSTANTA 7°C 10°C
CRAIOVA 9°C 12°C
BRASOV -1°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI