Tradiția Rusaliilor, dusă mai de parte de cetele de călușari din Argeș și Olt

8 iunie 2020, 07:10

La răsăritul soarelui, cei mai buni dansatori ai satului formează ceata de călușari. Ei se leagă cu jurământ către steag să joace în dreptate și fără suparare.

Ceata este formată, de obicei, din 9 călușari, vătaf și Mutu’.

Vătaful este ales pentru cunoașterea comenzilor și executarea fără greșeală a dansurilor. El gestionează acțiunile membrilor și este cel care îi adună.

Mutu’ este mascat și tot ceea ce face este atribuit zeului atotputernic: fertilizează femeile sterpe, căsătorește fetele nemăritate, tratează bolnavii luați din Căluș, are autoritate deplină asupra călușarilor, inclusiv asupra Vătafului.

În timpul jocului, Mutu oprește lăutarii din cântat ca să facă năzdrăvănii, se amuză, joacă, nu răspunde la comenzile Vătafului, iese și intră când vrea din dans, îi face pe călușari să comită greșeli în timpul dansului, apoi îi loveste cu biciul pe spate, îmbrățișează femeile și fetele, se repede după copii și îi sperie.

Steagul are valențe tămăduitoare: grâu pentru belșug, pelin care tamaduieste de toate bolile, usturoi care alungă spiritele rele, busuioc și ciucuri roșii, de dragoste.

Dacă i se fură sau i se rupe steagul, ceata de călușari se destramă și nu mai are voie să joace.

Lăutarii nu fac parte din ceată, ci sunt aduși și plătiți de vătaf.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite