TPI anchetează deja crimele de război din Ucraina. Se înmulțesc vocile care cer judecarea lui Vladimir Putin

17 martie 2022, 22:26

Joe Biden, preşedintele SUA: Cred că este un criminal de război!

Este pentru prima oară când liderul de la Casa Albă se referă la Vladimir Putin astfel, făcându-l responsabil pentru atrocitățile comise în Ucraina.

Deși Vladimir Putin a vorbit din nou în cadrul unei teleconferințe dedicate situației economice din Crimeea, reacția de la Kremlin a venit prin vocea purtătorului de cuvânt al lui Putin.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt Kremlin: Asemenea declaraţii din partea d-lui Biden sunt inadmisibile, inacceptabile şi de neiertat.

Tribunalul Penal Internațional a început deja o anchetă privind crimele comise în Ucraina, la cererea a 39 de state.

Procurorul șef Karim Khan a ajuns în țara invadată de ruși pentru a strânge cât mai multe dovezi și este în legătură permanentă cu președintele Zelenski.

El le-a explicat jurnaliștilor că acesta este primul pas, înainte de a ajunge la nominalizarea responsabililor.

Karim Khan, procuror şef TPI: Nici un procuror internaţional nu ar trebui să înceapă ancheta cu o ţintă. Trebuie să pornim de la dovezi. Trebuie să le strângem şi să separăm adevărul de minciună şi apoi să vedem ce rezultă. Şi asta e treaba mea.

S-au strâns deja 300 de mărturii care descriu crimele și acțiunile barbare comise de Rusia în Ucraina.

Experții spun că există 4 căi pentru investigarea și determinarea crimelor de război.

Una ar fi Tribunalul Penal Internațional. O a doua opțiune ar fi dacă ONU își transferă munca în cadrul comisiei de anchetă către un tribunal internațional hibrid, care combină dreptul internațional cu cel intern, care l-ar putea pune sub acuzare pe Putin pentru crime de război. A treia variantă ar fi crearea de către un grup de state a unui tribunal sau a unei instanțe care să-l judece pe Vladimir Putin după modelul tribunalelor militare de la Nurenberg, în care au fost judecați naziștii.

Unele țări, ca Germania, au propriile legi pentru urmărirea penală a crimelor de război și, potrivit The Guradian, Germania îl investighează deja pe Putin.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite