„Totul se clatină în jurul meu. Abia nimeresc volanul”. Cum e să conduci cu o alcoolemie de 1 la mie – SIMULARE

24 martie 2017, 18:16

Imaginile surprinse de o cameră de supraveghere din Iaşi au şocat o ţară întreagă. Un om a plătit cu viaţa, iar o tânără este în moarte cerebrală pentru că un şofer băut, cu o alcoolemie de 1,9 la mie, s-a urcat la volan. A mers cu viteză şi a făcut praf o maşină care stătea la semafor într-o intersecţie. Psihologii încearcă să explice cum se ajunge la astfel de tragedii.

Emil Gâtej, psiholog auto: „Cel care a consumat alcool se crede atotputernic. Crede că  nu are ce să i se întâmple şi că întreaga lume conspiră ca lui să îi fie bine.”

Am încercat şi noi să vedem cum e să conduci simulând o alcoolemie mult mai mică, pe un circuit omologat.

Dragoş Porojnicu, reporter TVR: „Purtând aceşti ochelari e ca şi cum aş avea o alcoolemie de 1 la mie. În cazul meu, este echivalentul a 5-6 beri. Să vedem dacă, în condiţiile astea, aş putea să mă urc în maşină. […] Totul se clatină în jurul meu. Abia nimeresc volanul”.

Emil Gâtej, psiholog auto: „Voi avea iluzii perceptive sau chiar halucinaţii care ma vor face să văd stimulii, obstacolele în cu totul alt loc decât se află ele, de fapt. În aceste condiţii, este aproape imposibil să le evit.”

Specialiştii spun că şi la o alcoolemie de doar 0,3 la mie, şoferului i se înceţoşează imaginea şi nu mai estimează corect distanţele.

În România, limita admisă pentru alcoolemie este de 0,8 g pe litru alcool pur în sânge sau 0,4 mg pe litru alcool pur în aerul expirat. Ce este peste acest prag constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite