Tot mai puțini români s-au întors acasă pentru sărbători. Psihologii explică efectele distanțării impuse

19 decembrie 2020, 23:01

Marea întoarcere acasă de sărbători a fost amânată în acest an. Tot mai puţini români care lucrează în străinătate revin în țară iar acest lucru se vede în primul rând la frontiere. Doar 40 de minute au avut de asteptat astăzi la vama Nădlac cei care intră în România.

Şi cozile de mașini sunt mult mai mici.

Și aeroporturile sunt aproape goale. Puțini sunt cei care vin sau pleacă la rudele din străinătate. Despre vacanțe la schi aproape nimeni nu mai vorbește.

Aproape 6 milioane de români locuiesc în afară țării și aproximativ un sfert dintre aceștia veneau acasă cu avionul în perioad sărbătorilor. Franța, Italia, Spania erau rutle cele mai aglomerate unde cu greu mai găseai în această perioadă bilet de avion. Anul acesta însă vânzările de zboruri pe aceste rute au scăzut cu peste 70 la sută.

Cei care se încumetă să mai plece în afata țării în această perioadă au rude în zone cu puține cazuri de covid.

Iar pentru vacanțe, se caută destinaţii mai puţin aglomerate. Chiar dacă biletele de avion s-au scumpit. Sunt mai puține curse iar avioanele abia se umplu cu pasageri.

Distantarea şi retricţiile lasă urme. Psihologii explică de ce.

Psihologul Keren Rosner: În special familiile care au rude plecate în străinătate vor trăi la nivel individual niște drame. Conscecințele vor fi la nivel emoțional foarte puternice pentru că această distanță ne va face să credem că nu mai avem persoane apropiate care să ne fie alături când avem nevoie, va fi un sentiment de însingurare.

Specialiștii ne mai recomandă ca în perioada sărbătorilor chiar dacă suntem departe de cei dragi să încercăm să păstrăm legătura cu ei oricât de departe ar fi. Şi să rămânem optimişti. Pandemia va trece.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite