Tot mai mulţi tineri au probleme cu inima, atrag atenţia medicii cardiologi. Peste jumătate din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional sunt cauzate de bolile cardiovasculare

28 octombrie 2023, 19:44

Mai bine de jumătate din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional, în România sunt din cauza bolilor cardiovasculare. Am ajuns aici din cauza unor obiceiuri precum fumatul,  sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă, stresul.

În 2021, o persoană din patru se afla în evidența medicilor de familie cu o boală cardiovasculară, arată datele Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Medicii spun că în acest moment pentru a remedia situaţia,  România are nevoie de educaţie, pentru că cei mici să înţeleagă din timp ce înseamnă o astfel de boală şi cum poate fi ea prevenită. Ar trebui chiar să ştim fiecare dintre noi să ne dăm seama când suntem într-o situaţie de risc, fie că ne facem un test printr-o aplicaţie şi apoi mergem la medicul de familie, fie că ne adresăm direct specialiştilor.

În țara noastră ar putea fi prevenite aproximativ 28% dintre decesele prin boală ischemică a inimii.

De la 1 iulie, pentru un adult peste 40 de ani, a crescut numărul consulturilor şi analizelor ce pot fi făcute pentru a evalua şi interveni în situaţia în care un obicei de viaţă poate duce la riscuri.

Dar  cazurile pe care le tratează medicii cardiologi şi chirurgii cardiovasculari sunt din ce  în ce mai dese.  Iar la tratament mai avem de lucrat.

Aproape 80 dintre bolile de inimă pot fi prevenite cu ajutorul unei regim alimentar fără excese, dar şi cu ajutorul unei stil de viaţă fără tutun şi alcool.

În fiecare an, 17,9 milioane de persoane mor în toată lumea din cauza bolilor cardio vasculare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite