Tot mai mulţi pacienţi cu cancere pulmonare avansate, după ce spitalele de pneumologie au fost rezervate pentru COVID

Cancerul pulmonar face ravagii, după primul an al pandemiei, când spitalele de pneumologie au fost rezervate pentru COVID. E o avalanşă de pacienţi internaţi cu forme avansate de boală. În jur de trei mii de cazuri au rămas nediagnosticate, anul trecut, spun reprezentanţii bolnavilor.

01 August 2021, 20:07 |

Medicii internează tot mai mulți bolnavi cu cancer la plămâni în stadii terminale. ”Un diagnostic precoce în cancerul bronhopulmonar îți salvează viața. Întârzierea unei intervenții chirurgicale chiar și cu câteva luni are implicații importante asupra ratei de supraviețuire”, spune conf. dr. Roxana Nemeș, președinta Societății Române de Pneumologie.

Reprezentanții pacienților estimează că anul trecut, în plină pandemie, diagnosticarea cazurilor de cancer pulmonar a scăzut cu cel puțîn 30 la sută.

”Acum culegem roadele cu ghilimele ale acestor neajunsuri date de pandemie, multe decese pentru care nu răspunde nimeni. Lipsesc vreo trei mii de pacienți din numărul care ar fi trebuit să fie depistat”, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Peste 12 mii de români au fost diagnosticați anul trecut cu cancer la plămâni, două treimi dintre ei - bărbați, estimează Agenția Internaționalț de Cercetare privind Cancerul. Aproape 11 mii dintre bolnavi au pierdut lupta pentru viață. Este tipul de cancer cu cea mai mare incidență și care-i răpune pe cei mai mulți dintre pacienții oncologici, în România. Foarte puțini supraviețuiesc ți din cauză că ajung prea târziu la tratament.

Pneumologii descoperă boala chiar și la persoane de 45 de ani. Multe dintre acestea stau în zone foarte poluate. ”Orice simptom, în special dacă ne referim la o tuse seacă care durează foarte mult, care e sâcâitoare, sau o scădere în greutate, orice simptom pe care nu-l putem gestiona, întâi îl adresăm medicului specialist”, ami spune Roxana Nemeș.

”Ce sfat să le mai dau pacienților atunci când eu le recomand să meargă la cele mai mici simptome la medic, la medicul de familie, la medicul specialist, când ei au fost respinși. Nu mai sunt fonduri. Veniți peste 3 luni. Păi, în trei luni un pacient cu simptome de un cancer avansat moare cu siguranță. În continuare ducem lipsă de acces la investigații, de acces la specialișți, pentru că avem foarte puțini. În continuare nu avem acea aparatură necesară în cancere pulmonare, bronhoscoape”, spune și Cezar Irimia.

Medicii spun că fumatul, chiar și cel pasiv, cauzează peste 80 la sută dintre cazurile de cancer pulmonar. Riscul e mare și pentru cei expuși la radon, un gaz radioactiv produs de uraniul din sol - sau la alte substanțe toxice, precum azbestul sau arsenicul, și pentru cei care au avut cazuri în familie. Și poluarea aerului poate cauza cancer pulmonar.

CANCERUL PULMONAR - ROMÂNIA, 2020

sursă: GLOBOCAN

Cazuri nou diagnosticate: 12.122

bărbați - 9.030

femei - 3.092

Decese: 10.779

CANCERUL ÎN ROMÂNIA, 2020

sursă: GLOBOCAN

Incidență Decese

Pulmonar 12,3% 19,8%

Sân 12,21% 7,2%

Prostată 8,1% 4,5%

Colon 8% 7,9% )

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 13°C
IASI 11°C 13°C
CLUJ 11°C 12°C
CONSTANTA 9°C 12°C
CRAIOVA 11°C 11°C
BRASOV 11°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI