Tot mai multe reclamații la ITM. Revenirea la birou a venit la pachet cu ore suplimentare neplătite, stres și normă exagerată de lucrări

Perioada post pandemică scoate la iveală nemulțumirile românilor vizavi de locul de muncă. După ce mulți angajați s-au obișnuit cu lucrul online, revenirea la birou a venit la pachet cu ore suplimentare neplătite, stres și normă exagerată de lucrări. Așa că tot mai mulți salariați depun plângeri la Inspectoratele de Muncă pentru a reclama abuzurile.

23 Mai 2022, 17:34 (actualizat 23 Mai 2022, 19:36) Știrile TVR |

În Constanța, de la începutul anului, Inspectoratul Teritorial de Muncă a primit zeci de sesizări din partea angajaților nemulțumiți. Plângeri sunt, mai ales, din partea lucrătorilor sezonieri care, în această perioadă, muncesc pentru pregătirea teraselor sau a unităților de cazare pentru sezonul estival.

În industria HORECA, e nevoie de câteva mii de noi angajați. Oamenii se tem că ar putea să nu le fie respectate drepturile și evita această industrie, iar cei care se angajează demisionează după scurt timp.

Situație similară și în Galați unde autoritățile au primit în doar trei luni peste 100 de plângeri din partea salariaților.

Inspectorii de muncă spun că au întâlnit cele mai multe nereguli la afacerile mici. Cei mai mulți erau angajați fără forme de muncă sau erau considerați în probe și nu primeau venituri.

Pentru prevenirea abuzurilor, guvernul a modificat toamna trecută legislația în domeniu pentru combaterea „muncii la gri".

Astfel, pentru depășirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă angajatorul riscă amenzi între 8.000 şi 10.000 de lei pentru fiecare salariat. Totodată, dacă angajatorul depăşeşte cu mai mult de o lună termenul de plata a salariului, sancţiunea prevăzută este între 5.000 şi 10.000 de lei pentru fiecare angajat afectat.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 37°C
IASI 33°C 35°C
CLUJ 33°C 33°C
CONSTANTA 26°C 28°C
CRAIOVA 33°C 33°C
BRASOV 30°C 31°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI