Tot mai multe presiuni asupra instituțiilor de media din Rusia. Parlamentul a înăsprit sancțiunile pentru răspândirea de informații „false”

4 martie 2022, 13:14

Parlamentul rus a adoptat o lege prin care răspândirea de informații „false” despre forțele sale armate este o infracțiune. Legea, adoptată de Duma de Stat în a treia și ultima lectură, introduce amenzi și pedepse cu închisoarea pentru cei care răspândesc intenționat informații false despre forțele armate care au un impact grav, potrivit unui comunicat al camerei inferioare

Ecoul Moscovei și TV Rain au fost sancționate pentru că au folosit termenul de război și nu „operațiune militară” așa cum insistă propaganda rusă când face referire la conflictul din Ucraina. Inițial, cele două entități media au fost doar blocate însă și-au continuat emisia on line și pe platformele de socializare.

Natalya Sindeyeva, director TV Rain: După ce ne-au blocat Roskomnadzor autoritatea rusă de reglementare în domeniul mass-media ne-au înștiințat că avem materiale care chipurile nu corespund realității. Nu ne-a comunicat că avem materiale concrete ci doar că ele sunt postate pe site. De obicei ne înştiinţau în prealabil că avem vreunmaterial incomod şi ne dădeau 24 de ore să îl corectăm sau să îl ştergem. După ce îl ştergeam, ne continuam activitatea .

La radioul Ecoul Moscovei s-a mers și mai departe. Consiliul Directior al acționarilor a votat în unanimitate închiderea definitivă a postului.

Alexei Venediktov, redactorul-șef al postului ecoul Moscovei: Nivelul de nervozitate în timpul acestei campanii faţă de aşa-numita „operațiune militară” este foarte ridicat inclusiv în structurile de vârf ale puterii. De aceea s-a ajuns aici, cu închiderea noastră, pentru că ni s-a reproșat modul în care am mediatizat această campanie. Trebuie să recunoaștem, că politica noastră redacțională a fost aceiași care a fost și în timpul războiului din Georgia, a celui din Cecenia sau a celui din Crimeea.

Venediktov recunoaște că toate instituțiile media din lume se confruntă cu un nou fenomen în cazul războiului din Ucraina.

Redactor şef Radio Ecoul Moscovei: Dacă războiul din Balcani a fost primul transmis la televizor, la ce asistăm acum este războiul pe care îl vedem pe rețelele de socializare. Există un grad ridicat de dezinformare, un număr enorm de fake-uri, mult photoshop, cinemashop. Iar noi nu înţelegem unde este adevărul. De aceea ne rupem picioarele cu aceste informații, ceea ce se întâmplă în presa din orice ţară.

Acesta e specificul războiului din Ucraina.

În Rusia a început războiul și împotriva așa-numitelor informațiilor false. Ce nu intră în linia propagandei oficiale poate fi ușor catalogat drept fake, iar răspândirea lor poate fi sancționată penal inclusiv cu închisoarea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă