Tot mai multe cazuri grave de Covid la gravide | Apelul medicilor: Nu amânaţi vaccinarea până după naştere! Ar putea fi prea târziu!

25 octombrie 2021, 17:52

Multe viitoare mame nici nu au luat în calcul vaccinarea, deşi sunt extrem de expuse. Spre deosebire de valurile anterioare, acum ajung în spitale mai multe gravide cu forme grave de COVID.

Dr. Adriana Dan, şef secţie Neonatologie, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti: Au fost, din păcate, şi decese la gravide cu sarcini mici. Situaţia este destul de dramatică. Cazurile sunt mai severe şi mai numeroase”.

Dr. Daniela Oprescu, şef secţie Obstetrică-Ginecologie, spitalul Polizu, INSMC Bucureşti: „Dacă la noi, majoritatea erau asimptomatice sau foarte puţin simptomatice, mă refer la pacientele cu Covid care veneau să nască, acum toate au câte ceva: tuşesc, sunt oarecum respirator afectate şi se vede că sunt cazuri din ce în ce mai grave”.

Societatea de Obstetrică-Ginecologie din România face un nou apel către gravide să nu mai amâne vaccinarea. Sarcina oricum implică diverse modificări în corp, iar boala Covid amplifică şi coagularea şi alte problemele cardiovasculare şi respiratorii. Iar dacă infecţia apare în trimestrul al doilea sau al treilea, infecţia dă simptome şi mai severe. A arătat-o clar un studiu din SUA.

Prof. dr. Radu Vlădăreanu, preşedintele Societăţii Române de Obstetrică-Ginecologie: „Această simptomatologie poate să ducă la un acces în Terapie Intensivă a gravidei de două ori mai frecvent decât la femeia negravidă şi la un risc de deces de aproape două ori mai mare. Vaccinul nu reprezintă un risc pentru femeia însărcinată, dimpotrivă, îi salvează de multe ori viața ei și a copilului pentru că riscul de naștere prematură nu mai este așa de mare cum ar fi într-o boală Covid”.

COVID-ul crește și riscul de naștere prematurã, dezlipire de placentã și de moarte a fãtului în uter, avertizeazã medicii.

Datele au arãtat cã vaccinarea reduce de peste 5 ori riscul de infectare cu SARS-CoV-2 și scade de 10 ori riscul de a face o formã severã de COVID și de a ajunge la spital. Foarte important: pentru gravidele vaccinate, riscul de deces este de 11 ori mai mic, transmit medicii.

Vaccinarea gravidei protejeazã și nou-născutul. S-a demonstrat că în urma vaccinării femeii gravide, aceasta produce anticorpi neutralizanţi pe care-i transmite inclusiv în lapte şi astfel asigură o imunitate solidă.

Vaccinul anti-COVID cu ARN mesager poate fi fãcut oricând înainte și în timpul sarcinii, dar și imediat dupã naștere, inclusiv la femeile care alãpteazã. Și nu afecteazã fertilitatea, dau asigurãri medicii. În schimb, boala COVID-19 poate afecta grav fertilitatea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite