Numărul oamenilor uciși de coronavirusul care face ravagii în China a crescut la 132. Iar cel al îmbolnăvirilor se apropie de 6.000. Noi cazuri sunt raportate în țări din întreaga lume. Companii aeriene străine își suspendă zborurile spre China: British Airways, Lufthansa, American Airlines sunt doar câteva dintre cele care au făcut chiar astăzi anunțul. Sunt pregătite curse aeriene speciale, pentru că tot mai multe guverne își aduc cetățenii înapoi acasă.
Uniunea Europeană a activat Mecanismul de Protecție Civilă pentru repatrierea cetățenilor europeni. Au fost mobilizate două aeronave, iar transportul e finanțat de Comisia Europeană. Separat, Germania pregătește aviația militară pentru o astfel de operațiune. Iar Italia trimite mâine o aeronavă.
Numărul străinilor care pleacă din China e tot mai mare, dar sunt mulți și cei care aleg să rămână.
E o problemă cu măștile, care trebuie purtate obligatoriu în China. La Beijing, de exemplu, o farmacie a fost amendată cu jumătate de milion de dolari, pentru că le crescuse nejustificat prețul. Așa a ajuns o mască de 20 de dolari să coste 122. Alte zeci de farmacii au primit amenzi mai mult sau mai puțin usturătoare. Iar în Shanghai, una a fost închisă pentru că vindea măști sanitare de calitate proastă.
În spitale, personalul medical lucrează până la epuizare. Angajații sunt prezentați de mass media ca adevărați eroi: în fiecare zi sunt popularizate povești impresionante - cum este cea a unei asistente din Wuhan care s-a îmbolnăvit îngrijind pacienți contaminați și, după vindecare, s-a întors la lucru.
Teorii asupra modului în care a apărut acest nou pericol global sunt tot mai multe. Inclusiv că virusul ar fi "scăpat" dintr-un Institut de Virusologie cu sediul chiar în Wuhan, iar autoritățile chineze ar încerca din răsputeri să ascundă acest lucru.