Tot mai mulți ucraineni refugiați în România cer permise de ședere temporară. Peste 1.000, eliberate doar în ultimele 24 de ore

Refugiaţii ucraineni care au venit în România şi-au pierdut speranţa că se vor putea întoarce acasă prea curând. Aşa că cer autorităților române permise de şedere temporară, în baza mecanismului european de protecție. Peste 21.000 de astfel de permise au fost emise până acum, mai mult de o mie doar în ultimele 24 de ore.

 

13 Mai 2022, 18:07 (actualizat 13 Mai 2022, 21:10) Știrile TVR |

Katea s-a refugiat la Iași împreună cu mama şi bunica ei. Nu știe când vor putea să se întoarcă în Ucraina.

„Am plecat din Ucraina în a unsprezecea zi de război. Suntem în România de două luni şi câteva zile. Am înţeles că vom fi nevoiţi să rămânem aici pentru mai mult timp. Am hotărât să solicităm permise de protecţie, că să avem documentele necesare conform legii”, a explicat Katea.

Tot mai mulți refugiați ucraineni vor să se angajeze pentru a se putea întreține. Permisul de ședere temporară le dă dreptul să lucreze că salariați sau în mod independent și le oferă acces la sistemul de sănătate și de educație din România.

CITIȚI ȘI:  Aproape 5.000 de ucraineni muncesc legal în România. Peste 2.500 s-au angajat în țară după ce Rusia a invadat Ucraina

Anea este profesoară de limba engleză şi speră că îşi va găsi cât mai curând un loc de muncă în Iaşi.

„Nu ne simţim străini în România şi acest lucru ne ajută foarte tare, ne oferă protecţie, dreptul de a munci, de a ne duce copiii la şcoală, la grădiniţă. Le mulţumesc din suflet tuturor!”, a spus Anea.

Permisul de ședere temporară oferă protecție până în martie anul viitor și poate fi prelungit până în 2024, conform reglementărilor europene. Beneficiarul unui permis poate să călătorească în alte state membre pe o perioadă de 90 de zile, inclusiv în țara de origine, a explicat Andreea-Alina Tănase, șef de structură la Serviciul pentru Imigrări al Judeţului Iaşi.

În ultimele zile, cele mai multe solicitări pentru permise de ședere temporară au fost în București și Constanța. Programul de lucru al Serviciului de Imigrări a fost prelungit. Peste 21.000 de documente pentru refugiații ucraineni au fost emise până acum în România, iar peste 2,3 milioane în alte state ale Uniunii Europene.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 32°C
IASI 28°C 31°C
CLUJ 25°C 27°C
CONSTANTA 24°C 27°C
CRAIOVA 28°C 33°C
BRASOV 24°C 28°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI