Tot mai mulți tineri amână căsătoria și momentul în care devin părinți. România rămâne totuşi în topul ţărilor în care oamenii aleg să se căsătorească

S-au dus vremurile când tinerii se grăbeau să-şi jure credinţă în faţa legii şi a lui Dumnezeu. Sunt tot mai multe cupluri care trăiesc împreună de ani buni, au şi copii, dar tot amână marele pas al căsătoriei. Alţii, evită să-şi oficializeze o relaţie după ce au trecut prin trauma divorţului. Nu mai există nici o presiune socială pentru căsătorie. Totuşi, statisticile arată că România rămâne printre ţările în care familia este la mare preţ.

08 Noiembrie 2019, 19:42 |
Familie, cu și fără verighetă
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Laura Ivăncioiu şi Lucian Ioniţă au o poveste ca-n filme. De 18 ani sunt un cuplu cu năbădăi. Se iubeau, aveau casă, bani şi o fetiţă de nici trei ani. Bifaseră tot ce-şi doreau oamenii obişnuiţi. Şi totuşi, după patru ani, în 2005 au divorţat. Dar n-au rezistat unul fără altul decât câteva luni. Şi sunt din nou împreună, şi acasă, şi în afaceri. De certat se mai ceartă, dar, după experienţa divorţului, şi-au dat seama că tot împreună le e mai bine.

E o poveste fericită. Alte cupluri se despart după ani întregi în care au coabitat fără actul de căsătorie şi au acumulat bunuri şi frustări. Sau rup o relaţie îndelungată la scurt timp după ce-şi jură, oficial, credinţă.

Esenţa este în faptul că oamenii vor să fie liberi să aleagă, tocmai pentru că există o multitudine de opţiuni în legătură cu orice.

Căsnicia nu este principalul duşman, ci noi şi atitudinea faţă de responsabilitate. De fapt asta e: responsabilitate, asumare, angajament. Ideea de căsnicie reprezintă un simbol al stabilităţii, al statorniciei, şi lucrul acesta este ca o piatră la temelia compromisului pozitiv.

Soţii îşi datorează respect, fidelitate, sprijin moral şi hotărăsc de comun acord în tot ceea ce priveşte căsătoria.

Aproape 145 de mii de cupluri au spus DA la starea civilă, anul trecut, cu aproape 700 mai multe decât în 2017. Tot mai mulţi tineri amână, însă, căsătoria. Iar acest lucru are un impact tot mai mare şi asupra natalităţii.

Şi statisticile arată că românii aleg să-şi unească tot mai târziu destinele. Astfel, vârsta medie la căsătorie a ajuns anul trecut la aproape 34 de ani pentru bărbaţi şi la 30 de ani şi jumătate pentru femei. Şi copiii aleg să-i facă mai târziu, iar unii constată că nu este deloc uşor să devii părinte.

La ultimul recensământ, din 2011, 745 de mii de români declarau că trăiesc în uniune consensuală. România rămâne totuşi în topul ţărilor în care cei mai mulţi ţin să-şi întărească relaţia prin cununia civilă şi cea sfântă.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 21°C 23°C
IASI 21°C 21°C
CLUJ 17°C 18°C
CONSTANTA 19°C 21°C
CRAIOVA 19°C 21°C
BRASOV 18°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI