Tot mai mulți români au probleme de sănătate din cauza îngrășămintelor chimice din legume și fructe

1 noiembrie 2017, 19:00

București, Spitalul de Urgență Floreasca. La singura secție de toxicologie din țară, tot mai mulți pacienți sunt diagnosticați cu probleme de sănatate din cauza cadmiului, un metal extrem de periculos. Ajung în această situaţie pentru că au consumat legume, fructe şi cereale crescute cu îngrășăminte chimice pe bază de fosfor folosite în exces.

Produce și crește riscul de apariție a cancerului. Dar are o serie întreagă de interferențe și cu alte patologii. Cum ar fi bolile renale cronice, apariția osteoporozei, apariția diabetului – medic primar, Terapie Intensivă-Toxicologie, Spitalul de Urgență Floreasca, dr. Radu Țuncu.

Consumul de îngrășăminte chimice a depășit 180 de milioane de tone, la nivel mondial, în ultimul deceniu. Țările asiatice sunt printre cei mai mari utilizatori. De acolo importă şi Europa masiv produse agroalimentare.

În Romania, consumul de îngrășăminte chimice este de trei ori mai mic decât în țările vestice, iar principalul motiv este lipsa banilor.

Uniunea Euroepană ia măsuri. Pentru început vrea reguli mai severe pentru fertilizantori. Comisia Europeană va introduce o concentrație maximă admisă a cadmiului în kilogramul de îngrășăminte chimice.

Rămâne de rezolvat din nou o problemă care se repetă: concurenţa produselor cultivate în condiţii naturale cu cele obţinute intensiv, eventual din importuri greu de controlat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite