Tot mai mulți spanioli se îndreaptă către clinicile private, din cauza sistemului public de sănătate, care este saturat

Timpul de așteptare pentru o consultație la specialist, în sistemul public de sănătate, în Spania, este de minim două luni, iar pentru o intervenție chirurgicală aproape patru. Medicii spanioli sunt în grevă de la începutul anului și cer suplimentarea personalului, investiții și condiții mai bune pentru ei și pentru pacienți.

30 Ianuarie 2023, 20:25 (actualizat 30 Ianuarie 2023, 21:15) Știrile TVR |

În Andalucia, pentru a ajunge la neurolog, timpul de așteptare este de 8 luni. Tot atât durează și pentru un catalan ca să fie consultat de un urolog. Dermatologia este, de asemenea, o specializare foarte căutată și cu puțini specialiști.

La privat însă, timpul de așteptare este de doar două săptămâni.

În sistemul public, timpul de așteptare pentru o programare este mult mai mare și când vine vorba de o problemă medicală, nu poți amâna să te vadă un doctor.

Pandemia a fost principala cauză care a dus la saturarea sistemului public, iar 12 milioane de spanioli au ales să plătească asigurări de sănătate private.

Jesus Fernandez Lobo, CEO Clinică Dermatologică: Sistemul public de sănătate este supus unei presiuni uriașe, iar sistemul privat trebuie să ia povara pacienților care nu pot fi tratați în clinicile de stat.

Juan Abarca, președintele Institutului pentru Dezvoltare și Integrare în Sănătate: Nu trebuie să ne fie teamă că sectorul privat de sănătate este în creștere, ceea ce ar trebui să ne preocupe este că populația nu mai vrea să meargă în sectorul public.

În Spania, sistemul privat este finanțat de pacienți cu ajutorul asigurărilor și al abonamentelor de sănătate, iar investigațiile medicale nu sunt decontate de stat. Spaniolii au plătit anul trecut în jur de 10 miliarde de euro pentru servicii de sănătate private.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 16°C
IASI 12°C 13°C
CLUJ 12°C 8°C
CONSTANTA 15°C 13°C
CRAIOVA 17°C 14°C
BRASOV 13°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI