Tot mai mulți români vor să cumpere vechime în muncă. Persoanele care au lucrat în străinătate, fără contract, cele mai interesate. Ordonanța, valabilă până în august, anul viitor

Românii sunt tot mai interesaţi să cumpere vechime în muncă. Peste 17.400 de contracte au fost încheiate până în acest moment. Dintre solicitanții care vor să-şi completeze stagiul, mare parte sunt cei care au lucrat în străinătate fără contract. Ordonanţa care oferă acest drept este valabilă până pe 31 august, anul viitor.

13 August 2022, 21:32 (actualizat 14 August 2022, 06:28) Știrile TVR |

Zilnic, angajaţii Casei de Pensii a Municipiului Bucureşti le răspund celor interesaţi să cumpere vechime în muncă. O doamnă are nevoie de 10 luni şi a venit să achite contribuţia pentru asigurările sociale.

"- N-am lucrat în țară.

- Unde ați lucrat?

- În Italia.

- Și acolo nu ați avut contract?

- Am avut, dar acolo vârsta de pensionare e la 67".

Alţii mai au mult până la pensie, dar vor să achite încă de pe acum pentru perioadele lipsă.

Ordonanţa nr. 163 din 2020 le dă dreptul celor interesaţi să cumpere între o lună şi 6 ani de vechime. Suma pentru o singură lună, echivalentul contribuţiei la asigurările sociale, este în acest moment de 638 de lei.

De exemplu, cine va dori să cumpere 12 luni vechime va trebui să plătească puţin peste 7.600 de lei. Plăţile pot fi făcute integral sau în rate.

Alina Frățică, şef Serviciu Contribuţii şi Asigurări Sociale, Casa de Pensii Bucureşti: "Perioada cumpărată nu trebuie să fie contributivă, în sensul că nu trebuie să fi avut contract de muncă în ţară sau în străinătate sau în alte state membre care au acord cu România, să nu fi avut indemnizaţie, şomaj, să nu fi avut facultate la zi sau armată".

Atenţie, plăţile pot fi făcute doar în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă!

Sunt însă şi persoane care se angajează să vireze sume mult mai mari.

Un bărbat din Bucureşti a ales să achite contribuţii la un venit de 10.000 de lei, aşa că 24 de luni de vechime îl vor costa 60.000 de lei.

Pentru 72 de luni, la un venit de 5.000 de lei, o femeie va plăti 90.000 de lei.

Diana Dumitrașcu, jurnalist TVR: "La nivelul municipiului București, au fost încheiate până acum puțin peste 2.400 de contracte cu o valoare totală de peste 8 milioane de euro. Din această sumă, până în acest moment s-au încasat 5,5 milioane de euro".

Într-un răspuns pentru Ştirile TVR, reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii spun că numărul total de contracte a ajuns la 17.457.

Judeţele cu cele mai multe solicitări sunt Galați, Prahova, Constanța, Brașov, Suceava și București.

Termenul limită pentru cumpărarea de vechime în muncă este 31 august 2023. Dosarul poate fi depus în baza oricărui act de identitate cu CNP, fie buletin, paşaport sau certificat de naştere.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 20°C 21°C
IASI 18°C 19°C
CLUJ 12°C 17°C
CONSTANTA 19°C 19°C
CRAIOVA 19°C 19°C
BRASOV 12°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI