Tot mai mulți părinți aleg vaccinarea anti HPV pentru fetele lor. Planul Naţional anti-Cancer: 30 la sută rata de vaccinare în 3 ani

29 august 2022, 22:10

M-am tot gândit. Am două fetiţe. Nu au ajuns încă la vârsta vaccinării, dar cred că da, cred că le-aş vaccina. Mai bine să prevenim decât să tratăm. E testat şi autorizat.

Dacă este necesar, da. Dacă nu, nu.

Din 2020, vaccinul anti-HPV este asigurat gratis, la cerere, prin Programul naţional de imunizări. Iniţial, doar pentru fetele cu vârste între 11 şi 14 ani, apoi gratuitatea a fost extinsă până la 18 ani.

Tot mai mulţi au prins încredere în vaccinul împotriva cancerului de col uterin, după 12 ani de când majoritatea părinţilor au respins oferta Ministerului Sănătăţii.

Dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie, secretar general Colegiul Medicilor din România: Părinţii acceptă discuţia cu medicul de familie legat de accest vaccin. Şi, în foarte multe situaţii, această consiliere este urmată şi de depunerea unei cereri. Vaccinul vine pe bază de comandă.

În primii doi ani şi jumătate ai campaniei Ministerului Sănătăţii, aproape 120.000 de adolescente s-au vaccinat anti-HPV, virusul care poate cauza cancer de col uterin, dar şi alte tipuri de cancer.

Numai anul acesta, în 7 luni, ministerul a centralizat peste 30 de mii de cereri pentru vaccin depuse de părinţi la medicii de familie.

Ana Măiță, preşedinte, Asociaţia „Mame pentru Mame”: Suntem pe calea cea bună, dar cererile acestea trebuie să primească şi un răspuns satisfăcător, nu acel răspuns de care ne temem toţi: nu avem vaccinul, pentru că iarăşi ne descurajăm beneficiarii şi iarăşi o să ajungem să avem o rată de vaccinare sub genunchiul broaştei.

Diana Brâncuș, jurnalist senior TVR: În tot mai multe județe, stocurile de vaccin anti HPV se consumă rapid. De acum o lună, 13 direcții de sănătate publică nu mai aveau nici măcar o singură doză în depozite. Stocurile erau zero încă din luna mai în trei judeţe. Iar acum cu greu se mai pot face transferuri de la cei care mai au vaccin. În toată ţara, de o lună mai erau mai puţin de 20.000 de doze în stocurile DSP.

Ultima tranşă de vaccin anti-HPV, de 45 de mii de doze, a fost livrată în aprilie. Sunt aşteptate încă 150 de mii, care depind însă de banii de la buget.

Între timp, în Planul Naţional de Luptă anti-Cancer, care urmează să fie aprobat în Parlament, au apărut ţinte ambiţioase: 30 la sută – rata de vaccinare a populaţiei eligibile, până în 2025, şi 40 la sută, în 2030.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Eu cred că, dacă reuşim să vaccinăm toate fetele cu vârsta de până la 18 ani, ar fi o performanţă foarte bună. Cred că o situaţie de confort pentru toată lumea ar fi cea prin care acest vaccin, alături de altele, nu e singurul vaccin care se poate administra la persoane adulte, ar trebui să fie incluse într-un program de compensare.

Părinţii au cerut gratuitate şi pentru băieţi şi o plaformă de solicitare online a vaccinului, precum cea pentru vaccinarea anti-Covid, astfel încât să-şi înscrie simplu şi rapid copiii.

Într-un singur an, peste 3.300 de românce au fost depistate cu cancer de col uterin, prevenibil prin vaccinare. Peste 1800 au murit.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite