Tot mai mulți fermieri din Kenya cresc viermi de mătase

În ultimii ani, producţia de mătase a intrat în declin în China și Japonia, țări recunoscute în toată lumea pentru creşterea viermilor de mătase. Pentru statul african Kenya, sericicultura este o şansă de a aduce bani la buget şi sunt din ce în ce mai mulți fermieri interesați de creşterea viermilor de mătase.

03 Iunie 2019, 11:10 (actualizat 03 Iunie 2019, 13:32) |
Mătasea, viitorul Kenyei

Fermierii kenieni, greu încercați de capriciile naturii care nu de puține ori i-au dus în pragul falimentului, au descoperit că pot face bani frumoși din creșterea viermilor de mătase. Investiția este minimă, iar condițiile de climă sunt prielnice micilor nevertebrate.

MUO KASINA, directorul centrului de sericultură: "India se descurcă bine şi credem că şi Kenya poate contribui la cererea de mătase".

Viermii de mătase se cresc în locuri uscate, la o temperatură în medie de 25 de grade Celsius. Fermierii din Kenia au descoperit că veniturile din sericultură sunt sigure. La un hectar de teren câștigul poate ajunge și la aproape 30 de mii de dolari pe lună. Ca să crească și să producă gogoși de mătase de calitate, viermii sunt hrăniți cu frunze de dud. Acest arbore rezistă foarte bine și la secetă și la temperaturi foarte scăzute. Așa că mulți agricultori au renunțat la plantațiile de cafea sau bumbac pe care le-au înlocuit cu duzi. Producția mare i-a atras pe japonezii care investesc în fabrici de prelucrare a mătăsii.

YUKO MIZUTORI, investitor nipon: "Avem tehnologia necesară, dar nu o mai putem folosi, pentru că Japonia este o ţară prea dezvoltată şi, în plus, clima din Kenya este mult mai bună pentru sericultură".

Anul trecut, cel mai mare producător de mătase din lume a anunțat că va deschide în Kenya o fabrică de prelucrare a mătăsii.

Asta înseamnă că vor fi create 300 de mii de locuri de muncă în această țară africană unde majoritatea locuitorilor trăiesc la limita sărăciei.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 3°C
IASI 3°C 1°C
CLUJ -2°C -3°C
CONSTANTA 4°C 3°C
CRAIOVA 4°C 2°C
BRASOV -1°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI