Tot mai mulți fermieri din Ardeal cultivă lavandă

24 iulie 2019, 10:42

Dacă acum zeci de ani, lavanda era folosită de bunicii noștri pentru a ține moliile departe de hainele din șifonier, cu timpul românii au înțeles că pot face bani frumoși din cultivarea ei. Planta este originară din zona mediteraneană, iar în Ardeal pare că s-a adaptat fără probleme. În județul Cluj sunt din ce în ce mai mulți oameni care cultivă lavandă. Fie că o vând în ghiveci sau în buchete uscate, la mare cautare sunt uleiurile presate la rece, săpunurile sau parfumurile.

Este o plantă de exterior, multă lume o cumpără și o ține în casă, însă la interior nu supraviețuiește mai mult de două săptămâni. Mai bine o plantați undeva în grădină sau în fața blocului, într-un loc cu mult soare.

Încercați să evitați plantarea în locuri mlăștinoase, lavanda preferă solul bine drenat, nisipos, calcaros sau argilos. Se adaptează bine la aproape orice sol de grădină, iar după înrădăcinare, rezistă cu bine la secetă. Cultivarea lavandei este o afacere profitabilă, dar cu o investiție inițială mare și rezultate bune din al 3-lea an sau după.

O plantație bine îngrijită are o durată de viață de 100 de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite