Un nou cutremur a avut loc în Gorj. Seismul cu magnitudine 4 s-a produs dimineață, la o adâncime de 15 km. În judeţul Gorj şi în cele învecinate nu au fost înregistrate apeluri de urgenţă, dar panica este mare în rândul locuitorilor. Spaima îi copleşeşte în special pe copii. Psihologii spun că, în ultima perioadă, sunt asaltați de părinți, care întreabă cum să le explice acest fenomen celor mici. Pentru că mulți au insomnii sau tulburări anxioase.
Cutremurele care nu se mai opresc în județul Gorj i-au speriat deopotrivă pe adulți și pe copii. Dar spaima are efecte mai grave în rândul celor mici.
Psihologii atrag atenția că, în astfel de situații, teama este însoțită de anxietate.
Lidia Bîrsanu, psiholog: Inima începe să bată din ce în ce mai tare, mâinile, picioarele încep să tremure și gândirea noastră are de suferit. Pot apărea stări destul de grave, atât la copii cât și la adulți. E nevoie de intervenție specializată. Pot apărea depresii.
Locuitorii din zonele afectate de seisme mărturisesc că au fost nopți când nu au putut dormi. Au stat de veghe de frica unui alt cutremur. Copiii sunt și mai speriați.
Părinții sunt sfătuiți să meargă cu cei mici la medic, dacă văd vreo schimbare în comportamentul lor.
Cutremurele din ultima vreme au provocant panică în rândul oamenilor, majoritatea neștiind cum să reacționeze în astfel de situații.
Un ghid cu recomandări și informații utile în cazul seismelor poate fi consultat pe platforma fiipregatit.ro. Un link spre acest site se va regăsi de acum pe paginile de internet ale tuturor instituțiilor publice și autorităților centrale și locale.