Tot mai mulți copii au alergii periculoase. Trusa de prim-ajutor în școli și grădinițe este vitală

9 decembrie 2018, 21:54

Nicholas are 5 ani şi jumătate, iar sora sa, Antonia, e cu doi ani mai mică. Amândoi suferă din cauza unor alergii severe. Băiatul are mai multe. Face alergie la lapte, fistic, piersici, cocos, praf, mucegai şi acarieni, la lână şi chiar la aburi. Nu se ştie de ce.

” Doar faptul că intrăm în cofetărie, în 10 minute el se umple de bubiţe tot. Băieţelul are alergii severe chiar şi la atingere. Dacă cineva a atins un produs lactat şi l-a atins pe el, se umple de bubiţe” – povestește mama lor.

Familia face tot ce poate ca să-i ferească pe cei mici de alergeni. Au renunţat și la covoare. Lenjeria şi îmbrăcămintea sunt din materiale speciale. Şi toată hrana este pregătită în casă.

Problema e mai mare când copiii trebuie să intre în sistemul de învăţământ.

O grădiniţă de stat şi patru şcoli private au refuzat o fetiţă  fiindcă are alergie severă la lapte.

Daria avea şapte săptămâni când a făcut dermatită atopică, semn de probleme imunologice. La opt luni, imediat după ce a băut lapte praf, a fost la un pas de moarte, dar a ajuns rapid la spital. A scăpat de alergia la ou şi la legume, nu şi de cea la lapte. De trei ori a făcut reacţii grave. Şi a ajuns la astm.

„Noi am fost de multe ori invitaţi să ne ţinem copilul acasă, să nu vină la petrecere, să punem nişte mănuşi dacă e alergică sau să-i punem mască. Eu vreau să ajungem să-i facem pe oameni să înţeleagă că şi ei au aceleaşi drepturi ca orice alt copil. Am găsit o şcoală. Este în clasa a III-a acum. Au în trusa de prim-ajutor adrenalină”, spune  mama.

E substanţa care salvează viaţa în caz de şoc anafilactic. Kit-ul salvator ar trebui să existe în toate şcolile şi grădiniţele. Și un copil mai mare poate administra antidotul.

Dr. Diana Plăcintescu, medic primar dermatolog: „Ăsta e primul semn, îl vezi că se sufocă şi tuşeşte. I se albăstresc buzele, faţa, şi nu mai poate respira. Ne dorim să ajungem în cât mai multe şcoli şi grădiniţe ca să-i învăţăm şi pe educatori şi pe cei care se ocupă de alimentație.”

Medicii văd tot mai mulţi alergici. Numai dintre alimente, sunt peste 170 care pot declanşa alergii, dintre care 14 foarte periculoase.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite