Tot mai mulți cerșetori deghizați în Charlie Chaplin sau Mickey Mouse apar în intersecții din Capitală. Poliția avertizează că aceștia fac parte din rețele

8 martie 2023, 18:57

Costumați și machiați, fie ca Charlie Chaplin sau Mickey Mouse, aceste personaje cerșesc în marile intersecții ale Capitalei, spre amuzamentul șoferilor sau al copiilor pasageri.

Atunci când nu li se dau bani sau când sunt luați la întrebări, devin agresivi.

21 de astfel de „personaje” au fost amendate de polițiștii locali ai Sectorului 2 în ultimele săptămâni. Chiar dacă par haioși pentru că imită personaje de film sau desene animate, ei fac parte din adevărate reţele de cerşetorie.

Maria Petrescu, purtător de cuvânt, Poliţia Locală Sector 2: Sunt persoane care îşi aleg anumite zone, în general unde traficul este foarte mare, foarte intens, pentru că pot atrage atenţia. Aceste persoane fie locuiesc, fie nu locuiesc neapărat în sector, însă sunt oameni apţi de muncă, dar care probabil câştigă şi încearcă să obţină un venit mult mai uşor din această activitate, adică apelând la mila publicului. Amenda este între 100 şi 500 de lei şi se aplică gradual.

Sociologii catologhează fenomenul ca o reinventare a cerşetoriei.

Bogdan Voicu, sociolog, Institutul pentru Cercetarea Calităţii Vieţii, Academia Română: Simţi nevoia să vinzi mai bine ceea ce ai de vândut. Este o piaţă, şi acele costume sunt de marketing. Prin urmare, încearcă să vândă mai bine. Fac apel la faptul că există resorturi în noi care asociază astfel de costume cu amintiri frumoase şi atunci eşti dispus să dai mai mult din banii pe care îi ai.

Oamenii legii fac apel la cetăţeni să nu încurajeze cerșetoria, indiferent de formele și costumele în care este deghizată.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite