Pesta porcină ne lasă fără carne românească! Peste 600.000 de porci au fost eutanasiați de la apariția bolii în vara lui 2017. Acum, doar o treime din carnea din galantare mai provine din fermele de la noi. Producătorii de mezeluri şi produse tradiţionale au fost nevoiți să crească prețurile pentru că și carnea de porc din import s-a scumpit cu peste 40% față de anul trecut.
Aproape 600.000 de porci au fost eutanasiați în ultimii doi ani și jumătate, de la apariția primului focar de pestă porcină africană.
Autoritățile au plătit despăgubiri de peste 100 de milioane de euro, dar paguba fermierilor este mult mai mare. Acum, doar o treime din carnea de porc de pe piaţă mai este românească.
Consumatorii plătesc mai mult, iar gustul nu mai e același.
În prezent, potrivit analiștilor, carcasa de porc din import costă, în medie, 2,5 euro pe kilogram. Mai puțin decât carnea românească vândută, la poarta fermei, cu un preț mediu de 2,7 euro pe kilogram.