Torţionarii disidentului Gheorghe Ursu au fost achitaţi. Decizia este în prima instanţă şi vine după 33 de ani de la moartea inginerului

17 octombrie 2019, 14:45

Dosarul morții lui Gheorghe Ursu a fost redeschis la cererea fiului disidentului.

Procurorii au strâns probe și i-au trimis în judecată pe foștii ofițeri de Securitate Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş, cu acuzația de crime împotriva umanităţii.

Judecătoarea Mihaela Niţă de la Curtea de Apel Bucureşti a schimbat însă încadrarea faptelor în infracţiunea de tratamente neomenoase și i-a achitat.

Andrei Ursu, fiul lui Gheorghe Ursu: „Aici este vorba de tortură sistematică, care este o crimă împotriva umanității, infracțiune care este imprescriptibilă„.

Inginerul disident Gheorghe Ursu a fost arestat în 1985, pentru acte considerate ostile regimului comunist. A murit după numai două luni de arest.

Potrivit rechizitoriului, Pîrvulescu, principalul anchetator al lui Gheorghe Ursu, și Hodiş au participat la torturarea sistematică a disidentului.

Scriitoarea Ioana Diaconescu a adunat multe documente despre intelectuali care au murit în detenție în perioada comunistă. A atras de la început atenția că inculpații ar putea fi găsiți nevinovați.

Fiul disidentului spune că este șocat de decizia Curții de Apel București. Andrei Ursu consideră ca suntem încă tributari influenței Securității.

Inginer, poet şi scriitor, Gheorghe Ursu a intrat în atenția Securității după ce a trimis scrisori către „Europa Liberă” şi pentru că ţinea un jurnal în care nota ororile conducerii comuniste.

Pentru moartea lui, după Revoluție au fost condamnate trei persoane: un fost coleg de celulă, șeful Direcţiei Cercetări Penale și șeful Arestului Miliţiei Capitalei din acea perioadă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite